Turhan Günay ve Evrensel Basım Voltaire Ödülü’ne aday

Voltaire Ödülü'ne tutuklu bulunan Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile KHK ile kapatılan Evrensel Basım Yayın da aday gösterildi. Ödül, yayın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekmek ve yayıncılık alınında faaliyet gösterenleri cesaretlendirmek amacıyla veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Yayıncılar Birliği (The International Publishers Association- IPA) tarafından verilen Voltaire Ödülü’nün kısa listesi açıklandı.

Evrensel'in haberine göre listede Türkiye’den 242 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni ve Cumhuriyet Kitapları Temsilcisi Turhan Günay ile Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Evrensel Basım Yayın yer alıyor.

LİSTEDE YER ALAN DİĞER İSİMLER

Yayın ve ifade özgürlüğü risk altında olan yazar, gazeteci ve yayıncılara verilen ödülün kısa listesinde yer alan diğer isimler ise Güney Kore’den gazeteci, yazar ve aktivist Jeong-ae Kim, İsveçli Yayıncı Gui Minhai, yasaklanmış İranlı yazarların kitaplarını e-kitap olarak yayınlayan Azadeh Parsapour ve Birmanyalı yayıncı ve Yazar Moe Way olarak belirlendi.

2005 yılından beri Yayın Özgürlüğü Ödülü adı altında verilen ödül, 2016 itibariyle, henüz ifade özgürlüğüne gösterdiği hassasiyete saygı niteliğinde Fransız Yazar Voltaire adına verilmeye başlandı.

'ADAYLARIN ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK ÇARPICI'

IPA Yayın Özgürlüğü Komisyonu Başkanı Kristenn Einarsson, altı kişi ve kurumun yer aldığı listeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yıl adayların çeşitliliği çok çarpıcıydı. Her biri benzersiz bir arka plana sahip, dünyanın dört bir yanından 14 ayrı aday için 21 başvuru aldık. Komite, bütün adayların yayın yapma özgürlüğünü inkar etme girişimlerine karşı ve yazarlara seslerini duyurmak için risk alma konusunda gerçek bir cesaret gösterdiğini hissediyor.”

Ödülün sahibi İsveç’te düzenlenen Göteborg Kitap Fuarı kapsamında, 29 Eylül 2017’de yapılacak gala yemeğinde açıklanacak. Ödül sahibi aynı gün Göteborg’da düzenlenecek “Yayın Özgürlüğü” konulu seminere de konuk olarak katılacak.