Beyoğlu Sineması için son umut

Beyoğlu Sineması kurucularından Baha Serter ile konuştuk. Serter, kapanma kararı alma sebeplerini, hissettiklerini ve dayanışma kampanyalarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyoğlu Sineması'nın kurucularından Baha Serter ile kapatma kararını konuştuk. Serter, kapatma kararı almalarında teknolojik gelişmelerin, tekelleşmenin ve halkın ilgisizliğinin etkili olduğunu ifade etti.

Serter, sinema yazarı Cem Altınsaray'ın başlattığı kampanyayla ilgili olarak, "Sinema, bizim çocuğumuz gibi, ellerimizle yaptık. İnsanın çocuğunu gömmesi gibi bir şey sinemayı kapatmak. Elbette açık kalmasını isterim" dedi.

Beyoğlu Sineması kapanıyor!Beyoğlu Sineması kapanıyor!

Beyoğlu Sineması için son durum nedir?

Ticari bir kurum olarak masraflarımızı karşılayamadık ve kapatıyoruz. Birçok yeri aradık. Sponspor bulmaya çalıştık ama sinema insanlara cazip gelmedi. Herhangi bir ses gelmedi.

İstiklal Caddesi'nin çehresinin değişmesinin kapanma kararıyla ilgisi var mı?

 İstiklal Caddesi'nin çehresinin değişiminin son 2-3 yılda olduğunu düşünüyorum. Aslında sinemada yaşanan durumların tek nedeni bu değil... Ekonomik sebeplerin dışında psikolojik, sosyolojik ve politik sebepleri de var.

Beyoğlu Sineması'nın bağımsız filmleri göstermesinin etkisi olduğunu söyleyebilir miyiz? 

Evet. Maalesef böyle bir izleyici talebi yokmuş. Biz, gelen izleyicilere yeterli hizmeti verememişiz. Sonuç itibariyle film gösterimi bir ticarethane. Oynattığımız filmler insanların merak ettiği filmler olmamış... Recep İvedik, Düğün Dernek, Batman gibi ilgi çeken şeyler değilmiş demek ki. Yeni filmler getirebilmek için gösterimdeki filmleri izletebilmek gerekliydi. Sadece İstiklal Caddesi'nin durumundan dolayı geri çekilinmese böyle olmazdı.

Daha önce de kapanacağınızı ilan etmiştiniz.

Sinema dijitale geçiyor. Makinaların değişmesi gerekiyordu. Bizim durumumuz o zaman da kötüydü. Dağıtım ve sinema zincirlerindeki tekelleşme de bunu etkiledi. Bu gidişat iyi bir gidişat değildi. Bizi tek renkliliğe götürür. Biz bu sinemayı 5 kıtadan filmler izeyelim diye açtık. Bunu on sene önce söyledik. Zamanla Emek Sineması ve  Alkazar Sineması da kapandı ve sıra bize geldi. Yenilemeyi ve dönüşümü yapacak gücümüz yoktu. Başka Sinema, "Makinaları biz takalım, salon açık kalsın" dedi. O dönem kapatmaktan vazgeçtik.

Sinema yazarı Cem Altınsaray'ın başlattığı bir kampanya var: 2000 kişinin alacağı 250 liralık kartlarla 6 ay film izlenmesi gibi... Bir dayanışma ruhu yaratılıyor. Sizin kurum olarak tavrınız nedir?

Sinema, bizim çocuğumuz gibi, ellerimizle yaptık. Pasajdı burası, insanların beğenmediği o salonun eğimini zorlana zorlana yaptık. İnsanın çocuğunu gömmesi gibi bir şey sinemayı kapatmak. Elbette açık kalmasını isterim. En başta bir seyirci olarak. Karnımıza ağrılar girdi. Haftalardır uyuyamıyoruz. Açıklama metnini yazarken acı çektim.

Bu sinema kapandığı zaman burada gösterdiğimiz filmleri başka bir yer gösterebileceklerse biz hemen kapanalım. Umrumda bile olmaz. Ama o filmlerin izlenmesi lazım. Bilgisayardan, tabletten değil ama... Bir filmi sinemada, başka insanlarla izlemekten bahsediyorum. Fuaye alanında sinema tartışılsın. Böyle bir mekan olursa hemen kapatmaya hazırız.