Müzayedede sahte eser krizi!

Beyaz Müzayede tarafından geçen pazar günü gerçekleştirilen müyazedede Komet'in ve Nejad Devrim'in işlerinin sahte olduğu iddia edildi. Müzayede evinin kurucusu Aziz Karadeniz iddiaları kötü niyetli olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Müzayede tarafından 4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen 40. Beyaz Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi'nde satışa çıkan Nejad Melih Devrim'in ve Komet'in iki resminin sahte olduğu iddia edildi. Müzayedeevi'nden Aziz Karadeniz iddiaların kötü niyetli olarak değerlendirdi.

Galerici Haldun Dostoğlu kişisel Twitter hesabı üzerinden müzayedede satışa sunulan Nejad Melih Devrim'e ait iki eserin sahte olduğunu yazdı. Sanatçı Komet de bir lot içinde satışa sunulan üç işten ikisinin kendisine ait olmadığını Facebook hesabından duyurdu.

Beyaz Müzayede kurucusu Aziz Karadeniz iki tarafın da kendisiyle kolaylıkla iletişim kurabileceğini, ancak bunun yerine sosyal medyada duyurmalarının kötü niyetli olduğunu söyledi. Karadeniz'in açıklaması şöyle:

"Komet Bey beni son derece iyi tanır. Şirketimizdeki üst düzey yöneticilerimizi de iyi tanır. Komet Bey online kataloğumuzu paylaştığımız gün bana mesaj çekti. Mesajı okuyayım. "Aziz Bey, bu kadar çok resmi satışa çıkararak benim piyasamı yok ediyorsunuz." Komet Bey'in bu tarz rahatsızlıkları var. Siz satıp yapıp talebi karşılıyorsunuz, ben satamıyorum, gibi sıkıntıları var. Bunda yapabilecek bir şeyimiz yok. Ama biz online kataloğu en az iki buçuk hafta öncesinden web sitemize koyuyoruz.

Artı, kargo tarafından 23 mayıs'ta, yani 11 gün önce eline kataloğumuz teslim edilmiş. Ayrıca bütün eserleri biz 10 gün boyunca sergi salonumuzda sergiliyoruz. Komet Bey'e düzenli mesaj da atarız sergilerimizle ilgili. Komet Bey iki hafta boyunca böyle bir iddiada bulunmuyor. Ne beni ne de başkasını arıyor. Müzayede başlıyor, başladıktan 2 saat sonra ben müzayedeyi yönetirken bana mesaj atmış. Tabi ben onu görecek durumda değilim. Aynı gün içinde sosyal medyada da paylaşıyor.

AMAÇ SAHTECİLİĞİ ÖNLEMEK DEĞİL, ZARAR VERMEK

Siz buna gerçekten inanıyorsanız, iki haftadır neredeydiniz? Kataloğu o zaman görmemiş de müzayede başladıktan iki saat sonra mı fark etmiş? Eğer sahteyse satışı iptal ederiz, işler de imha olur biter. Kendisinin kabul etmediği eserler ufacık eserler, Facebook sayfamızda da paylaştık. Bunun Facebook'ta yayılması aba altından sopa göstermek demek. Bu şekilde, bu tarzla eserlerinin müzayedelere çıkmasın önleyemez. Geçmişte eserlerinizi satacaksınız, sonra koleksiyonerler satmasın benim satışımı engelliyor deyip bunu yapacaksınız. Olmaz böyle şey.

Komet'in satışa çıkardığımız eserleri tek bir lot. Aynı çerçeve içinde ufacık 3 resim, tek bir koleksiyonerden geldi. Ben 2 resmin Komet'e ait olmadığı iddiasının doğru olduğunu düşünmüyorum,çünkü iddialar asılsızdır demek istemem. İmzaları kontrol ettiririz, görürüz zaten kimin olduğunu. Benim şahsi görüşüme göre ikisinin de Komet'e ait olduğunu düşünüyorum ama aittir diye iddia etmiyorum. Ama her halükarda, varsayalım ki Komet Bey'e ait değil bu eserler, davranışı kötü niyetli. Bu kazar zaman bekleyeceksiniz, müzayede bitince Facebook'a koyacaksınız. Normal şartlarda sanatçının gelip yakından bakması, incelemesi lazım. Bize de gelip bu eserlerin bana ait olmadığını düşünüyorum demesi lazım. Öyle bir iddiayı bana söylese öncesinden, ben kendisine ait olduğunu düşünsem bile satıştan çekerim. Amaç sahteciliği önlemek değil, karşı tarafa zarar vermek amaçlı yapılmış bir şey.

İnceleme yaptırabiliriz de ama eser sahibi Komet'e ait olduğunu düşünmekle bile, biz müzayede evi olarak satışını iptal ederiz her halükarda. Mahkemeye vermek ve inceleme yaptırmak eser sahibine kalmış. Sonuçta 2 bin liraya satılmış bir eserin komisyonunu kazanacağız diye satışta diretmemiz yanlış olur. Mahkemeye göndersek bir haftada çözümlenecek bir şey değil. Komet beyin tavrı kısa vadede eser sahiplerine, uzun vadede kendisine zarar veriyor.

ESERİN SERTİFİKASI VAR

Nejad Devrim'in karısı Maria Devrim tarafından kendi el yazısıyla imzalı sertifikamız var ve katalogda bastık bunu. Bu eser yurtdışındaki bir müzayedede satılıp alan kişi tarafından sertifikasıyla bize getirildi. Haldun Bey de aynı şekilde. Benim cep telefonum vardır, ayrıca gelip görebilir. Neye istinaden söylüyor? Karısının imzalı sertifikası var. Herkes her şeyi söyleyebilir ama bir dayanağı olması lazım. Hele bunu sosyal medyada paylaşması için dayanağı olması lazım. Ki biz bu konudaki her türlü hukuki cezai haklarımızı da saklı tutuyoruz.

Dünyanın her yerinde herkes hata yapar ama insanların iyi niyetli olması lazım. Haldun Bey sahte olduğunu düşünüyorsa, bizi arayıp incelediniz mi, ben Nejad'a ait olmadığını düşünüyorum der. Katalog kendisine de gidiyor. Alım yapan yerlere danışmanlık da yapıyor, katalogda da görebilir. Bu durumda bizi uyarması gerekmez mi? Biz sonuçta eşinden gelen sertifikaya güveniriz, aileden gelen sertifika her zaman üstündür. Ama bunu demeyip sosyal medyada paylaştıysa kendi hatasıdır."

Sanatçı Komet ise işlerinin "küçücük kağıt parçaları" olduğunu söylüyor: Soldaki kağıdı hatırlıyorum ama ikisi bana ait değil. Birincisinin de etrafı boyanmış. Diğerlerinin de etrafı aynı şekilde boyanmış. Benim son gün haberim oldu. Pentürlere isim vermem için gönderdiler bana önceden ama diğerleri gelmedi bana. Eve gelen kataloğu incelemedim. Öğrenince mesaj yolladım.