Kürt şairin evi 'müze' olarak tanındı

Kürt şair Hemin Mukriyani’nin yaşadığı ev İran devleti tarafından 400 aday arasından 'en iyi ve tanınmış müze' olarak tanındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, Kürt şair ve yazar Hemin Mukriyani’nin evini müze ilan etti. Hemin Mukriyani Evi Müdürü Selah Payanyani, “Ünlü Kürt şair ve yazar Hemin Mukriyani’nin Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentindeki evine, İran hükümeti tarafından ‘en iyi ve tanınmış’ müze unvanı verildi” dedi. Selah Payanyani, “Mukriyani’nin evi 3 yıl önce müze haline getirildi. İran ve Doğu Kürdistan’da müze seçilmesi için gösterilen 400 yer arasında Kürt şairin evi hükümeti tarafından 20’nci müze olarak tanındı” diye konuştu.

muze1

Rudaw'da yer alan habere göre, söz konusu kararla birlikte, Hemin Mukriyani Müzesi herhangi bir şekilde kapatılamayacak.

Asıl adı Muhammed Emin Şeyhulislami Mukri olan Hemin Mukriyani, 1921’de Mahabad kentinin Mukriyan bölgesinin Laçin köyünde dünyaya geldi. Kürt edebiyatının yakın tarihteki en büyük şairlerinden sayılan Hemin Mukriyani, 16 Nisan 1986’da Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentinde hayata gözlerini yumdu. Komeley Jiyanewey Kurd'nin üyesi olan Mukriyani’nin, "Tarîk û Rûn", "Naley Cudayî" ve "Paşerokî Mamosta" gibi çok sayıda Kürtçe eser yazdı.