Arjen Arî Şiir Yarışması ödülleri sahiplerini buldu

4'üncü Arjen Arî Şiir Yarışması'nın ödül töreni Diyarbakır'da yapıldı. En iyi şiir dosyası ödülünü Narin Yükler kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arî ailesi, Evrensel Basım Yayın ve Lîs Yayınları tarafından düzenlenen 4'üncü Arjen Arî Şiir Yarışması ödül töreni, Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube binasında yapıldı. Törene, Arî ailesi ve çok sayıda yazar katıldı.

Programın açılışını yapan yazar İsmail Dindar, “OHAL’le birlikte Kürt dili üzerine çalışmalar yapan yayınevleri, dernekler, televizyonlar kapatıldı. Ama bunların hepsi faydasızdır, hiçbir zaman içimizdeki bu dil aşkını, bu mücadele aşkını çıkaramazlar” dedi.

Arjen Arî’nin kardeşi Necla Arî de, “Bir okuyucu olarak söyleyebilirim ki elimize gelen dosyalar çok iyiydi. Fakat bunlar birini seçmemiz gerekiyordu. İnanıyorum ki Kürt yayınevleri bu dosyalara sahip çıkacaktır” diye konuştu.

'KAPATILMASAYDIK, BU DOSYAYI KİTAP OLARAK BASACAKTIK'

Arjen Arî'nin Kürt edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Evrensel Basım Yayın editörü Hakkı Zariç, şunları söyledi:

“Onun adına verilen bir ödülün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’ndan bir gün sonra verilmesini önemsiyoruz. Evrensel Basım Yayın bir kararnameyle kapatıldı. Biz yayınevi olarak ödül töreninde yarışmayı kazanan dosyayı kitap olarak basmış oluyorduk. Bu yıl da Narin Yükler’in dosyasını hazır hale getirip burada sunmayı isterdik. Ama ne yazık ki kapatıldık. Bu görevi bu yıl Lîs Yayınevi üstlendi. Önümüzdeki günlerde kitap yayınlanmış olacak.”

‘BÖYLE ETKİNLİKLER YÜZÜMÜZÜ GÜLÜMSETEBİLİYOR’

Bu yılki Arjen Arî Şiir Ödülü’n, "Re u Rec" (Yol ve İz) şiir dosyasıyla kazanan ve yurt dışında olan şair Narin Yükler’in ödülünü yazar İlhami Sidar, KHK ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Reşo Ronahi’den aldı.

Sidar, törende Yükler’in gönderdiği mektubu katılımcılarla paylaştı. Sidar, “Böyle etkinlikler, Kürt dili ve edebiyatının gelişmesinde ve önünü açmasında ciddi katkı sağlar. Böyle bir dönemde böyle bir etkinliğin olması bir nebze de olsa yüzümüzü gülümsetebiliyor” dedi.

BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLERE JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Barış İçin Akademisyenler'e verilen Arjen Ari jüri özel ödülünü akademisyen Esra Mungan'a, PEN a Kurd (Kürt PEN) temsilcisi Osman Özçelik’ten verdi.

Kürtçe'nin baskılara rağmen ayakta kaldığını söyleyen Mungan, “Kürtçe bu coğrafyada edebiyat, şiir ve müzik üretiyor, bu çok değerli ve asla yok olmayacak tersine daha da güçlenecek. Benim hayalim, bu coğrafyada anadili Türkçe olmayan ama Nazım Hikmet'i Türkçe okuyup, anlayanlar gibi, anadili Kürtçe olmayan bizlerin de Arjen Arî’nin şiirini Kürtçe okuyup tadını çıkarabilmektir" şeklinde konuştu.

'BİLİM İNSANLARI GERÇEKLİKTEN UZAKLAŞMAZLAR'

Toplumların bilim insanları ve sanatçılar sayesinde geliştiği belirten Kürt PEN temsilcisi Osman Özçelik ise, “Bilim insanları ne olursa olsun gerçeklikten uzaklaşmazlar, uzaklaşamazlar. Bugün çok sevinçliyiz ki bu ülkede gerçek bilim insanları var. Bedeli ne olursa olsun, gerçeği haykırmaktan çekinmeden, toplumların gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Tümünün adına bu ödülün Esra Mungan’a verilmesi bizim için de onur meselesidir” dedi. (KAYNAK: EVRENSEL)