Amed'de ilk oyun: Hebûn an Nebûn

Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Seyirci Kalma, Unutursam Hatırlat” başlığıyla düzenlediği 5'inci Amed Tiyatro Festivali dün başladı. Festivalin ilk gününde fotoğraf sergisi açıldı ve “Hebûn An Nebûn” adlı oyun sahneledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amed Şehir Tiyatrosu’nun düzenlediği 5'inci Amed Tiyatro Festivali dün akşam verilen kokteylle başladı. Kokteyl öncesi MetroGraphy’in “Irak’ta neler Oluyor?” başlıklı sergisi açıldı. Serginin açılışına MetroGraphy adına katılan Ahmed Nejim kısa bir konuşma yaptı. Fotoğrafçı olan kardeşinin IŞİD’in elinde tutsak olduğunu belirten Nejim, kardeşinin fotoğrafçılığa verdiği emeği hatırlatarak, “Asıl burada olması gereken oydu” dedi.

Irak’ta siyasetçilerin fotoğrafçılara yaklaşımını eleştiren Ahmed Nejim, sergide yer alan fotoğrafların Federe Kürdistan Bölgesi dahil, bütün Irak’ta çekildiğini aktardı. Amed Tiyatro Festivali’ne de değinen Nejim, şunları söyledi: "Amed Tiyatro Festivali’nin bu yıl zor koşullarda gerçekleştiğini biliyorum. Fotoğraf sergisi teklifi gelince bu zorlukların farkındaydık. Festivali düzenleyen arkadaşlarla dayanışmak için maddi hiçbir talepte bulunmadan, kendi imkanlarımızla geldik. Bundan sonra da gazetecilerle ve fotoğrafçılarla dayanışmak için üstümüze düşeni yapmaya çalışacağız."

İLK OYUN ‘HEBÛN AN NEBÛN’

Festivalde sahnelenen ilk oyun ise Rüknettin Gün’ün yönettiği “Hebûn An Nebûn” (Olmak ya da Olmamak) oldu. Kawa Nemir’ın Kürtçeye çevirdiği Shakespeare’in “Hamlet” oyunundan uyarlanan “Hebûn An Nebûn”, ilk sahnelendiğinde büyük ilgi görmüştü.

Festivalde bugün Kadıköy Theatron’un “Yoruyorsunuz Bizi… Aferin Size” adlı oyunu sahnelenecek. Oyun saat 20:00’de perdelerini açacak.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda çalışan oyuncularını sözleşmelerini yenilemeyerek, tiyatroyu fiilen kapatmıştı. İşsiz ve sahnesiz kalan 31 tiyatrocu dağılmadı ve Amed Şehir Tiyatrosu’nu kurdular. Daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun düzenlediği Tiyatro Festivali’ni sürdürme kararı alan tiyatrocular, belediyenin desteğini almadan festivali gerçekleştiriyorlar. Festivale katılan tiyatrolar ve sanatçılar, hiçbir maddi karşılık beklemeden, kendi olanaklarıyla Diyarbakır’a gelip festivale destek oldular. (DUVAR)