Mozole Müzesi yeniden düzenleniyor

Mozole Müzesi dünyanın 7 harikasından biri. Müze, Mausoleum Çalıştayı ile yenileniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki dünyanın 7 harikasından biri olan Mozole Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenecek. Bu amaçla gerçekleşen Uluslararası Mausoleum Çalıştayı, bilim adamları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Mausoleum Çalıştayı'nda 2 gün süresince yıpranmış ve elverişsiz Mozole Müzesi'nin aslına uygun cam ve alüminyum konstrüksiyonla güçlendirilmesi değerlendirilecek.

Çalıştay öncesinde Güney Danimarka Üniversitesi (SDU) Halikarnas Kürsüsü Sorumlusu ve Mozole'nin kazı çalışmaları sırasında Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Poul Pedersen Mausoleum'u gezerek bilgi aldı.

vv

'YAPIMINA MİLATTAN ÖNCE 353 YILINDA BAŞLANDI'

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Başkanı Özay Kartal, 'Mausoleum'un yeniden ayağa kaldırılmasının tarihi ve turistik açıdan büyük önem taşıdığını' belirterek Mausoleum'un tarihçesine ve projeye dair şu bilgileri verdi: Kral Mausolos için, Bodrum'da, Milat'tan önce 353 yılında başlanarak yapılan anıt mezar, teknolojisi, işçiliği, malzemesi ve sanat eserleri ile eşsiz bir yapı olarak kalmış ve dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir. Anıt mezar 1304 yılındaki büyük Anadolu depremi ile kısmen yıkılmıştır. 16'ncı yüzyıl başlarında anıt mezarın parçalarının bir kısmı Bodrum kalesi yapımında kullanılmış, 19'uncu yüzyıl başlarında yapılan kazıda ortaya çıkan değerli parçalar ise İngiltere'ye götürülmüştür. Mausoleum'un orijinal yerinde birebir ölçekte, hafif metal ve cam malzeme ile yeniden ortaya konulmasını içeren proje, Danimarkalı Profesör Kristian Jeppesen ve Profesör Dr. Mimar Johannes Exner'in önermiş olduğu bir taslak projedir. Vakfımız göreve geldikten sonra tüm teknik çizimleri ve üç boyutlu görsellerini ortaya çıkardı. Gerek devlet yetkililerinden, gerekse Bodrumlu turizmcilerden ilgi gördü. Bu maksatla bu projeyi masaya yatırmak, sivil toplum örgütleri, bilim adamlarının eleştiri ve görüşlerini alarak, son halini verip, Mausoleum'u kültür ve turizm dünyasında hak ettiği yere tekrar kavuşturmak istiyoruz.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, "Biz gücümüzü işte bu yapılardan, geçmişten alıyoruz. Onun için dünya mirası olan bu güzel eserlerin bir an önce sergilenmesi, ayağa kalkması gerekiyor. Bodrum'da bir Myndos Kapısı'nın, Antik Tiyatro'nun, Hipodrom'un aynı anda turizme katkısını düşünün. Bu nedenle böyle bir projeye her zaman destek vereceğiz" dedi. (DHA, Muğla)