Yeni e dergi sarayları izliyor!

Yeni e’nin Mayıs sayısı Sabahattin Ali ile karşılıyor okuru. Derginin dosya konusu 'Sarayın akıbeti'...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Aylık kültür sanat edebiyat dergisi Yeni e’nin Mayıs tarihli 7'nci sayısı bayilerde yerini aldı. Dergide yer alan “Sarayın akıbeti” dosyasında Hakkı Özdal “Yozlaşmanın evi”ni, Barış Avşar İstanbul’un, Ulaş Başar Gezgin doğunun saraylarını, Nilüfer Altunkaya ise Sırça Köşk masalını yazdı.

Derginin kapağında Sabahattin Ali’nin Sırça Köşk masalından şu cümleler yer alıyor: “Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün birinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa, onun yıkılmaz, devrilmez bir şey olduğunu sanmayın.”

Kapak resmi, Solmaz Aksoy imzasını taşıyor.

SİNEMADAN RESME YENİ E

Derginin 7'nci sayısında sinemanın, resmin, edebiyatın çeşitli örnekleriyle ilgili yazılara yer veriliyor.

Ceylan Özgün Özçelik’in bu ay içinde vizyona girecek Kaygı filmini Suzan Demir yazdı. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen Amedspor belgeseli Yeşil Kırmızı da Mehmet Özyazanlar’ın kaleminden bir yazıyla dergide yer alıyor.

Yeni e’de Aydın Çubukçu’nun Makedonyalı genç ressam Nikola Slavevski ile söyleşisi bulunuyor. El Lissitzky’nin Kızıl Kamayla Beyazı Parçala eserine gönderme yapan resmin de içinde olduğu, güncel politik mücadele temalarını işleyen resimleriyle Slavevski derginin sayfalarında.

Geçen ay hayatını kaybeden Kapital’in ressamı Yüksel Arslan Yeni e’de. Arslan, Ferda Çağlayan’ın, 2009’da Evrensel Kültür’de yayımlanan söyleşisiyle uğurlanıyor.

İngiltere’de tartışma çıkaran Ekim Devrimi sanatı sergisi Çağlar Karaca ile Gülcan Kılıç Karaca’nın yazısında ele alınıyor. Dergide ayrıca Sema Yayla’nın Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Burhan Kum’un Burcu Perçin yazıları yer alıyor.

MAHFİL NEDEN İDDİASININ ALTINDAN KALKAMADI?

Edebiyat yazıları arasında eleştiri konuları çeşitlilik gösteriyor. Ayşegül Tözeren’in yazısının konusu, Türkiye’nin ilk haftalık şiir dergisi Mahfil’in iddiasının altından neden kalkamadığı. Gülce Başer, Özdemir İnce’nin 1980’lerdeki yazılarını ele alıyor.

Mehmet Özkan Şüküran, son romanı Kul dahil olmak üzere Seray Şahiner edebiyatı hakkında yazdı. Kadın yazarlarla söyleşilerini sürdüren Melike Belkıs Aydın, bu ay Sema Kaygusuz ile konuştu. Nalan Çelik’in yazısı, kendi cümleleriyle Güngör Gençay’ı anıyor. Sevinç Koçak, bir süredir çok satanlar arasında yer alan Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler kitabını eleştirdi.

Ulaş Başar Gezgin ise insan evriminde teknolojinin rolünü tartışan Yapay Maymun kitabını ele alıyor. Yılın ilk günlerinde hayatını kaybeden John Berger’in ölümünün ardından yayımlanan kitabı Sanatla Direniş Yeni e’de. Birkan Bulut, yazarın farklı tarihlerde yayımlanan denemelerini içeren kitap hakkında yazdı.

TARİŞ DİRENİŞİNDEN İLK KEZ YAYIMLANAN ŞİİRLER

Şiir sayfaları Fergun Özelli’nin yıllar önce, Tariş direnişi günlerinde yazılmış ve daha önce hiç yayımlanmamış Tariş şiirleri ile başlıyor. Şiirleri yer alan diğer şairler şöyle: İbrahim Tığ, Baht, Esat Şenyuva, Ümran Ersin, İsmail Biçer, Mesut Akatay, Önder Karataş, Fırat Caner, Kadir Sevinç, Yusuf Yağdıran, A. Nail Deniz, Hakan Keysan, Âba Müslim Çelik. Ayrıca Gulîzer’den yeni şiirler, Reşo Ronahî’nin Kürtçeden çevirisiyle Yeni e’nin Mayıs sayısında.

Bu sayının öykücüleri Adnan Özyalçıner, Muzaffer Kale, Zeliha Gürel, Merve Arlı, Ayşegül Kaya. Çizimleriyle dergide yer alan isimler ise Esin Erdem, Firuze Engin, Solmaz Aksoy.