İşçi filmleri İzmir'de!

İşçi Filmleri Festivali başladı. İzmir'de start veren festival 7 Mayıs'a kadar sürecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Bu yıl "Cesaret Bulaşıcıdır" temasıyla düzenlenen 12'nci İşçi Filmleri Festivali İzmir Mimarlık Merkezi’nde izleyicileriyle buluştu.

12'nci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin İzmir ayağı dün akşam saat 19.00’da, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden Mimarlık Merkezi’ne doğru yürüyüşle başladı. BandoSol ve Ahura Müzik Toplulukları'nın eşlik ettiği festival yürüyüşüne Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları da Charlie Chaplin ve Frida Kahlo kostümleriyle katıldılar.

Lindy Hop Derneği İzmir’in dans gösterisiyle başlayan program pantomim ve kukla oyunu ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan İşçi Filmleri festivali ekibinden Perçem U. Gönül "Avukatlardan, gazetecilerden ve madencilerden; kadınlardan ve çocuklardan biliyoruz ki cesaret bulaşıcıdır. Sadece dört duvardan ihraç edebildikleri akademisyenlerin dayanışmasından; Sokak Akademisi’nden; Yüksel Direnişi'nden, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevinden biliyoruz ki cesaret bulaşıcıdır. Kazım Kızıl'ın kamerasından ve sinemayı bir mücadele alanı olarak gören ve ömrünü buna adamış Ertan Yılmaz hocamızdan biliyoruz ki cesaret bulaşıcıdır’’ dedi.

'CESARET BULAŞICIDIR'

Festival adına konuşma yapan Uğur Göçmüş ise "Her ne kadar bugün açılış etkinliği için buradaysak da festivalimiz her sene olduğu gibi dün 1 Mayıs alanında başladı. 1 Mayıs Emek, Dayanışma ve Mücadele izmir1gününde yani cesur insanların gününde startı verdik. Bu sene "Cesaret Bulaşıcıdır" diye yola çıktık. Biliyoruz ki korku ve yılgınlığın olduğu gibi cesaret de bulaşıcıdır. Bugün burada cesur insanların arasında festivalimizin açılışını yapmaktan gurur duyuyoruz.

Festivalin her sene olduğu gibi bu sene onlarca toplumsal içerikli filme ev sahipliği yapacağını ifade eden Göçmüş "Bu sene de yerli ve uluslararası, uzun ve kısa, kurmaca ve belgesel onlarca film yüzlerce izleyici ile buluşacak.

Cesur insanlarla cesur söyleşiler, etkinlikler gerçekleştireceğiz. Kısacası dolu dolu bir festivalde bir araya geleceğiz" dedi.

Göçmüş sözlerine, "Bugün sinema sektörü tekellerin elinde AVM'lere sıkıştırılmışken, filmler sansüre uğrarken, muhalif sanatçıların ödenekleri bakanlık tarafından iptal edilirken, tescil belgesi adı altında birçok film festivali baskılara maruz bırakılırken ücretsiz, reklamsız, sponsorsuz bir festivalin 12.sini gerçekleştiriyoruz. Düzenlediğimiz festivalden övünç, böyle cesur filmleri göstermekten onur duyuyoruz’" diyerek devam etti.

Konuşmalar sonrası, yönetmenliğini Oğuzhan Kaya’nın yaptığı "Mükemmel Bir Gün" film gösteriminin yapıldığı festival 7 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Ayrıca 4 mayıs saat 19.00'da İzmir Mimarlık Merkezi'nde Kazım Kızıl’ın "Neredesin Arkadaşım" isimli belgesel gösterimi ve söyleşi yapılacak. (DUVAR)