TÜYAP İzmir Kitap Fuarı açılışında özgürlük çağrısı

TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 22'nci kez kitapseverlerle buluştu. Fuar 8 gün sürecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 gün boyunca 450 yayınevinin, yazar ve şairlerin eserlerini okuyuculara sunacağı TÜYAP İzmir kitap fuarı açıldı.  400 binin üzerinde ziyaretçi beklendiği açıklanan fuarın bu yılki onur konuğu şair Sina Akyol.

Açılış için Kültürpark'taki fuar alanında, düzenlenen törene, fuarın onur konuğu şair Sina Akyol'un yanı sıra CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, CHP'li Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, katıldı.

'FETÖ İLE BAĞLANTISI OLMAYAN YAYINEVLERİNİN TEKRAR YAYIN HAYATINA BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ'

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü açılışta yaptığı konuşmanda, "Fuar yediden yetmişe kitapseverlere keyifli atmosfer yaratacak. Satışlara da etki yapacak" dedi.

TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da, fuarlarının destek olmadan büyüyemeyeceğini vurguladı. Deniz Kavukçuoğlu, şöyle konuştu:

"22 yıl önce fuar yoktu. İzmir'de kiminle temas kuracağımızı da bilmiyorduk. O yıllarda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri sahip çıktı. Gazeteciler Cemiyeti lokalinden başladık. İzmir fuarını bugünlere taşıdık. İlk yılda, 127 bin kitapsever katılmıştı. Bu sayı giderek arttı. 125 yayınevi oldu o yıl. Bugün 450 yayın evi olacak. Geçen yıl ki ziyaretçi sayısı 395 bin oldu. Bu sene bu sayıyı 400 binin üzerine çıkarmaya çalışacağız. İzmir'de bu koşullar var. İzmir deyince yayınevleri de büyük ilgi gösteriyor. Fuarda, 150 kültür sanat etkinliği olacak. Etkinliklerde yüzlerce sanatçı, bilim adamı, yazar, tarihçi gibi meslek gruplarından değerli kişiliklerle buluşma imkanı olacak okurlar için. Bu bir kazanım. Fuar güzel geçecek."

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise yayıncılık sektörüyle ilgili bilgiler verdi. Kenan Kocatürk, Türkiye'de 55 bin, yeni başlıklı kitap üretildiğini, bunların yüzde 38'inin kültür kitabı, yüzde 52'sinin eğitim kitapları olduğunu belirtti. 30'a yakın yayın evinin kapatıldığını kaydeden Kocatürk, "Kapatılanlar arasında FETÖ ile bağlantısı olmayanlar vardı. Bu yayın evlerinin tekrar yayın hayatına başlamasını bekliyoruz" dedi.

AÇILIŞ KONUŞMASINDA TUTUKLU GAZETECİ VE YAZAR MESAJI

Fuarın onur konuğu olan, şair Sina Akyol da tutuklu bütün gazetecilerin ve yazarların bir an önce aralarında olmasını diledi. Sina Akyol, şöyle devam etti:

"Bu fuarlar, çöldeki vahadır, bu fuarların aman kıymetini bilelim. Farklı okurlar vardır. Birinci tip okur evlatlarımız, yavrularımız, onların buradaki varlıkları, çıkardıkları sevinç dolu sesler, bazı insanları biraz rahatsız ediyor. O müthiş sevinç seslerinden rahatsız olanlar var. İsteyen kulaklarını tıkayabilir ama ben tıkamıyorum. Ses iyidir, sesin olduğu yerde hayat vardır. Diğer okur tipi pasif okur, kitaplara hızlı turdan sonra sizin yüzünüze bakar. Sonar kitabı aldığı yere geri koyar. İçinizden geçirirsiniz, 'Ey okur ne kusurunu gördün de vazgeçtin' dersiniz. Çoğumuz kızarız içten içe. Ben hiç kızmadım. Bir gün böyle yaptım, kitabın arasında 10 TL buldum. Ben de bundan yola çıktım. 5 kitabın arasına gıcır gıcır 10 TL koydum. Büyük şerefle, onurla bu fuarı açıyorum."

Sina Akyol'a plaket veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu da, "Fuarın herkese iyi gelmesini diliyorum. Zorlu süreçten geçiyoruz. Belediye başkanı olarak çok zor süreçten geçtik. Bu zamanların iki ilacı var. Dertlerden kurtulmanın, kendinizi motive etmenin, mücadele azminin arttırmanın iki yolu var. Bir tanesi kitap okumak diğeri de çok çalışmak. Bu dertleri 3 senedir kitap okuyarak ve çok çalışarak aşmaya çalıştım. Bunda da fena gitmedim. Başarılı olduk sayılır. En umutsuz günlerde kitap okumayı, inanılan her şey için çok çalışmayı öneriyorum. İyi okumalar diliyorum" dedi. Konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelesi kesildi. (İzmir / DHA)