Arjen Arî ödülünü Narin Yükler aldı

Arjen Arî Şiir Ödünü'nün kazananları açıklandı. Ödül 16 Mayıs'ta Diyarbakır'da sahiplerine verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR -  Arjen Arî Şiir Ödülü'nün dördüncüsünün kazananları açıklandı. Eğitim Sen 1 Nolu Şubede düzenlenen basın açıklamasına Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Reşo Ronahî ile Arjen Arî'nin kardeşi Necla Arî katıldı.

Yarışmayla ilgili bilgi veren Ronahi, jürinin Narin Yükler'in "Rê û Rêç" adlı dosyasını ödüle değer bulduğunu açıkladı. Ronahî, 2 yıldır verilen Onur Ödülü'nün ise Barış İçin Akademisyenler adına Esra Mungan'a verileceğini duyurdu.

'BU YARIŞMA BASKILARA KARŞI BİR DURUŞTUR'

Reşo Ronahî, Arjen Arî şiir ödülleriyle ilgili şunları söyledi: "Bu yarışmanın ilk gününden bu yana hep dedik ki bu yarışma Kürtçe'ye, Kürtlerin diline, kültürüne yönelik saldırı ve baskılara karşı bir duruştur. Tüm bu zulüm, baskı ve saldırılara karşı bu duruşumuz hep devam edecektir."

Bu yıl Kawa Nemir, Gulîzer, Çiya Mazî, Necla Arî ve Berken Bereh'ten oluşan jürinin Barış İçin Akademisyenleri Onur Ödülü'ne değer bulmasıyla ilgili ise şunları söyledi: "Yarışmayı düzenleyen kurumlar ve Arjen Arî'nin ailesi olarak 2 yıldır bir de onur ödülü veriyorduk. Bu yılki onur ödülüne savaş çığlıklarının atıldığı çatışmalı ortamda, tüm yıldırmalara ve baskılara rağmen barışı arzulayan, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza koyarak eşitlikten ve özgürlükten yana bir duruş sergileyen, başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirilen katliamlara karşı çıkan, çeşitlilik içinde birlikte bir yaşamın olduğu demokratik bir ülke için mücadele eden Barış İçin Akademisyenler layık görülmüştür. Ödül akademisyen Esra Mungan şahsında Barış İçin Akdemisyenler'e verilecektir."

Bu yılki ödüller 16 Mayıs'ta, yani Kürt Dil Bayramı'nın ertesi günü Diyarbakır'da törenle sahiplerine verilecektir.

NARİN YÜKLER KİMDİR?

1988 yılında Urfa'nın Viranşehir ilçesinde dünyaya geldi. Antep'te üniversite eğitimi aldı. 2014 yılından bu yana siyasi sığınmacı olarak Zaxo/Duhok'ta yaşamaktadır. Evli ve bir kız çocuğu annesidir. 2016 yılında "Altın Defne Genç Şiir Ödülü" yarışmasında jüri özel ödülü aldı. Şiirleri bugüne dek Evrensel Kültür, Akatalpa, Eliz Edebiyat, Mavi Yeşil, Lacivert, Edebiyatist, Şehir, Rojnameya Evro, Rojnameya Hîch dergilerinde yayımlandı. Ayrıca şiirleri Flemenkçe ve Urduca’ya çevrilerek yayımlandı. (DUVAR)