Kabuktaki Hayalet, Asyalıları kızdırdı

Kabuktaki Hayalet filminde başrolü Scarlett Johansson'un oynaması Asyalıları kızdırdı. Hollywood'un bir beyazlatma operasyonu yürüttüğü söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yılın en merakla beklenen filmlerinden biri olan Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell) beklenmedik bir şekilde kimlik tartışmalarını da alevlendirdi. The Guardian'da Steve Rose imzasıyla yayınlanan habere göre aslında ünlü bir Japon anime serisinin uyarlaması olan Kabuktaki Hayalet'in başrolünde Scarlett Johansson'un oynaması Asyalı grupların tepkilere neden olmuş durumda. Asyalılar "Hollywood, nihayet siyahlarla barıştı  şimdi de Asyalıları mı görmezden gelmeye başladı" sorusunu soruyor .

İnternette şimdiden Kabuktaki Hayalet filminin başrolünde Japon bir oyuncu oynaması gerektiğine dair açılan imza kampanyasında şimdiden 100 bin katılımcıya ulaşılmış durumda. Yazıya göre, son Oscarlarda Moonlight'a 3 Oscar  vererek siyahlar nezdinde rüştünü ispat ettiğini düşünen Hollywood bu sefer de Asyalıların hışmına uğradı. Asyalılar Amerikan film endüstrisinde bir beyazlatma (white washing) operasyonu yürütüldüğünü iddia ediyor. Bunun kanıtı olarak da Doktor Strange filminin uyarlamasında Himalayar'da yaşayan Ancient One isimli karakterin Tilda Swinton tarafından canlandırılması Hawaii'de geçen Aloha filminde Çin asıllı karakter Allison Ng'yi Emma Stone'un oynayacak olması örnek gösteriliyor. Kore asıllı ABD'li komedyen Margaret Cho, Tilda Swinton'a  bu konuda rahatsızlığını yazdığı  bir mektubu genel kamuoyuyla da paylaştı. Tilda Swinton ise "Uzakdoğu oryantalizmi yapmamak için böyle bir tercih kullanıldığını söyleyen bir cevap verdi.

Hollywood'da beyazlatma tartışmaları yeni bir gündem değil. Bundan birkaç yıl önce de Arap Dünyası Hz Musa'nın hayatını anlatan Exodus (Tanrılar ve Krallar) filminde Hz Musa'yı Christian Bale'ın, Nun karakterini Ben Kingsley'in canlandırması bir yana filmin hiç bir şekilde gerçek Mısırlıları kapsamamış olması büyük tartışma yaratmıştı.