Müzisyen Hozan Dilgeş hayatını kaybetti

Kürt müzisyen Hozan Dilgeş hayatını kaybetti. Sanatçı Avrupa'da yaşıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt müzisyen Hozan Dilgeş, Avrupa’da uzun süredir mücadele ettiği kanser sonucu hayatını kaybettii. Êzidî Sanatçılar Platformu yaptığı açıklamada, Hozan Dilgeş’in ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.

İLK ALBÜM 1978 YILINDA YAYIMLANDI

Rudaw'ın haberine göre, 1952 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Fisqin köyünde Êzidî bir ailenin 12 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Hozan Dilgeş, 1970’li yılların politik ortamında bulunmuş, ilk albümünü 1978 yılında çıkarmıştı.

Kürt müziğine ses veren sanatçının 9 albümü bulunuyor. 1978 yılında ilk albümünü çıkaran Hozan Dilgeş, bu albümü sonrası yurtdışına çıkarak, sanat çalışmalarını Avrupa’da sürdürdü. “Muxtaro”, “Ez û Yar”, “Gola Wane”, “Hewal Mazlum”, “Pale”, “Piçûkê Canê” sanatçının çıkan albümleri arasında bulunuyor.

Babası Êzidî piri olan ve müziğe erken yaşlarda başlayan sanatçı Hozan Dilgeş, müziğe başlamasını, müziği ile aile geleneği arasındaki ilişkiyi anlatırken, “Benim babam Êzidî piriydi, bağlama çalıyordu. Êzidîlik inancına göre bağlama kutsaldır. Her Êzidî pirinin evinde mutlaka bağlama vardı. Ben 12-13 yaşlarımda babamın yanında bağlama öğrendim. Müzik aşkı babamdan bana geçti” demişti. BESTE YAPIP OKUMAK Hozan Dilgeş, birçok Kürt sanatçıdan da etkilenir. Meryemxan, Nezip Şirwan ve M. Arif Cizrewî’nin müzikal anlamda üzerinde büyük etkileri olduğunu, hayatını doğrudan etkileyen sanatçılar olduğunu söylemişti. Dilgeş, müziğini besleyen kaynaklardan kendi üretimine geçişinin koşullarını anlatırken, “İmkan ve olanaklar oldukça azdı. Irak radyosundan ya da teyiplerden dinliyorduk. Meryemxan, M. Arif Cizrewi, Nezip Şirwan, Mihemed Şêxo, Seid Gabari, Said Usiv dinliyordum. Bazen onların bestelerini de okurdum. Fakat içimde sürekli kendi bestelerimi yapıp okumak geçiyordu. Bundan dolayı kendi bestelerimi yapma hissi sürekli içimde vardı” demişti.