Ferhadi'den Oscar boykotu

ABD'nin 'Müslüman yasağı'na tepkiler büyüyor. İranlı yönetmen törene katılmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar'a aday gösterilen 'Satıcı' filminin İranlı yönetmeni Asghar Ferhadi töreni boykot kararı aldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; aynı filmin 33 yaşındaki İranlı oyuncusu Taraneh Alidoosti de Akademi Ödülleri’ne katılmayacağını açıklamıştı. Oscarlı yönetmen Ferhadi, ABD’ye seyahati ile ilgili belirsizliğin kabul edilemez olduğunu ifade ederek 'kendisine bir ayrıcalık yapılsa dahi' 26 Şubat’ta yapılacak ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

Ferhadi, ABD ve İran’daki 'şahin muhafazakarları' birbirine benzeterek şunları söyledi: "Bunlar, ülkelerindeki insanlara, başka kültürler hakkında korkutucu bir resim göstererek farklılıklarını anlaşmazlıklara, anlaşmazlıkları düşmanlıklara, düşmanlıkları ise korkuya dönüştürmek istiyor. Umarım bu durum toplumlar arasında yeni bölünmelere yol açmaz."

AKADEMİ'DEN AÇIKLAMA

Akademi adına yapılan açıklamada ise 'Farhadi ve ekibinin kökenleri nedeniyle törene katılamama ihtimalinin aşırı kaygı verici' olduğu ifade edildi ve ' ödüllerin ulusal, etnik veya dini kökenleri ne olursa olsun, dünyayla etkileşim kurmak amacıyla film yapanları kutlamak için verildiği' söylendi.