Nâzım Hikmet Boğaziçi Üniversitesi'nde anılıyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nâzım Hikmet’i 115'nci doğum gününde Toplumcu Gerçekçilik akımının edebiyat, şiir, mimari ve tiyatrodaki yansımalarının konuşulacağı bir panelle anılacak. 16 Ocak, saat 15:00'da yapılacak olan etkinlik Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu'nda yapılacak. Etkinlik herkese açık ve ücretsiz gerçekleştirilecek.

Nazım Hikmet, Kiev Garı’nda şair ve yazar dostları ve kendisini karşılamaya gelen insanlarla beraber görülüyor. Nazım Hikmet, Kiev Garı’nda şair ve yazar dostları ve kendisini karşılamaya gelen insanlarla beraber görülüyor.

TOPLUMCU GERÇEKLİK

Toplumcu gerçekçi sanat anlayışı Türkiye’de özellikle 1950’lerden 1980’lere dek başta edebiyat olmak üzere bütün sanatlarda derin izler bıraktı. Nâzım Hikmet’in 1930’lardan itibaren öncülüğünü yaptığı bu hareket onun entelektüel çevresinden başlayarak bütün edebiyat dünyasına yayıldı; adaletsiz düzenin ezen ezilen çatışmasıyla görünür olduğu öykü ve romanlardan toplumcu gerçekçi şiire uzandı. Ama dönemin Türkiye’si sadece edebiyatta değil; sinemadan mimariye diğer sanatlarda da toplumcu gerçekçiliğin farklı yüzlerini deneyimleme imkânı buldu.

Kemal Tahir’in romanlarından Attila İlhan’ın şiirlerine, Cumhuriyet mimarisinin özgün yapıtlarından Brechtçi tiyatroya uzanan bu deneyimi Nâzım Hikmet’in 115'nci doğum gününde tartışacağız. Murat Gülsoy’un moderatörlüğünde gerçekleşecek olan panele Olcay Akyıldız, Cengiz Bektaş, Feride Çiçekoğlu, Duygu Köksal ve Cüneyt Yalaz konuşmacı olarak katılacak.