Onat Kutlar'sız 22 yıl geçti...

Şair, sinemacı ve yazar Onat Kutlar'ı terör saldırısında yitireli 22 yıl oldu. Sanatçıyı anmak için bugün saat 20.00'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde etkinlik gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 30 Aralık 1994'te Taksim'deki The Marmara Otel'de gerçekleşen patlama sonucu ağır yaralanan ve 11 Ocak 1995'te yaşamını yitiren şair, yazar ve sinemacı Onat Kutlar'ı kaybedişimizin 22. yıldönümü. Bir dönem Türkiye'de dünya sinemasının kapılarını açan Türk Sinematek Derneği'nin yöneticiliğini yapmış, öykü ve şiir kitaplarıyla birçok ödül almış sanatçı aynı zamanda 'Hakkâri'de Bir Mevsim'in de senaristliğini üstlenmişti.

onat_kutlar Onat Kutlar

Kutlar, henüz 23 yaşında bir hukuk öğrencisiyken İshak isimli öykü kitabını 1959 yılında yayınlamasının ardından, eser 1960'da Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'ne layık görülmüştür. Edebiyatımızda ıskalanmamış kitaplardandır İshak. Sonraları yeni baskıları yapılagelmiştir. 1950’lerde Sait Faik’ten alınan güçle bir atılım içine giren modern öykücülüğümüzün tohumudur, bu yeni dönemin simgesi olarak kabul edilir.

Yazar, ''Yaşadığımız şu karabasan, bir gerçeğin yansımasından başka bir şey değilse, ölümsüz gençlik ve bahar düşlerimiz nedir? Gerçek değil mi onlar? İstersen şimdi yalnız bunu düşünelim ve bekleyelim yarını. Yarın her zaman güzeldir'', der öyküye, şiire ve hayata dair düşüncelerini kaleme aldığı 'Bahar İsyancıdır' isimli deneme kitabında. 'Unutulmuş Kent' ise 1981'de yayınlanan 'Pera'lı Bir Aşk İçin Divan'la birleştirilerek Yapı Kredi Yayınlarından tek kitap halinde basılmış bir başka şiir kitabıdır.

Kutlar'ın 1994'te tamamladığı, tanıdığı ve tanıtmak istediği yazarlar, şairler, ressamlar, fotoğrafçılar, kültür insanları üzerine insan sevgisi ve yazın duyarlılığı işleyerek ortaya çıkardığı 'Gündemdeki Sanatçı' kitabının onun son kitabı olacağı kimsenin aklına gelmemişti...

SANATÇI BU AKŞAM ANILACAK

Onat Kutlar anısına düzenlenen “Sinematek Yaşıyor!” gösterimleri de devam ederken, sanatçı bugün saat 12.00’de Aşiyan’daki mezarı başında anılacak. Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki anma etkinliği ise 20.00’de düzenlenecek. Video gösterisiyle başlayacak gecede, Onat Kutlar’ın yaşamının ve yaratıcı kimliğinin çeşitli yönlerini Filiz Kutlar, Ali Sirmen, Işıl Özgentürk ve Hülya Uçansu anlatacak.

Gecede Şems Trio ve Film Müzikleri Orkestrası da Onat Kutlar’ın senaryosunu yazdığı filmlerin müziklerini seslendirecek. Anma etkinliğine herkes davetli.