Batman’da tiyatroya ihtiyaç yok mu?

Batman Belediyesi Şehir Tiyatrosu çalışanlarının sözleşmeleri yenilenmeyince 12 tiyatrocu işsiz kaldı. Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu olarak görev alan Abdullah Tarhan, tiyatronun kapatılmasıyla ilgili hukuki süreç başlattıklarını vurgulayarak, “İşsiz kaldık, artık her sokak bizim için tiyatro sahnesidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürü Ahmet Bülent Tekik, 30 Eylül 2016’da Twitter hesabında şu bilgiyi paylaştı: “Müdürlüğünü yürüttüğüm Batman Belediyesi Şehir Tiyatrosu bugün itibari ile kapatıldı.” Batman Belediyesine kayyım olarak atanan Şevket Ertuğ Aksoy’un ilk icraatlarından biri, Tiyatro Müdürlüğü ile Orkestra Müdürlüğü’nü feshederek Kültür Müdürlüğü’ne bağlamak olmuştu. Bu aşamadan sonra Tekik’in de söylediği gibi Batman Şehir Tiyatrosu fiilen kapatılmış oldu.

Şehir Tiyatrosu oyuncularının işten çıkarılması için ise birkaç ay beklendi. Sözleşmeleri yenilenmeyen oyuncular 12 Aralık’ta resmen işsiz kaldılar. Yine Tekik’in verdiği bilgiye göre, 3 yılda 15 oyun sahneleyen Batman Şehir Tiyatrosu kapatılmasaydı yeni sezonda Moliere'in Tartufe ve Melayê Cizîrî'nin hayatını konu alan oyunları Kürtçe sahneleyecekti.

belde2

12 TİYATROCU İŞSİZ KALDI

Abdullah Tarhan, kuruluşundan bu yana Batman Şehir Tiyatrosu’na oyuncu olarak emek veren isimlerden. İşten çıkarılmalarıyla ilgili konuştuğumuz Tarhan, 2011 yılında kurulan Batman Şehir Tiyatrosu’nda 9 oyuncu, bir ışıkçı, bir dekorcu ve biri de yönetmen, toplam 12 kişinin çalıştığı bilgisini paylaşıyor. Tarhan, “2 Aralık’ta bütün tiyatro çalışanları işten çıkarıldı” diyor.

Tiyatronun kapatılması, çalışanlarının işten çıkarılmasıyla ilgili ise şunları ifade etti: “İşten çıkarma gerekçesi ne olabilir ki? ‘Tiyatro grubuna ihtiyacımız yok, gereksiz bir birim’ olarak düşündüler herhalde. Bana sorarsanız tiyatro toplumu bilinçlendiriyor, düşündürüyor ve aynı zamanda örgütlüyor. Kayyım bu nedenle kapattı tiyatroyu ve çalışanları da bu nedenle işten çıkardı.”

‘HER SOKAK SAHNE OLACAK’

470 kişilik bir salona sahip olan Batman Şehir Tiyatrosu, 2011’den bu yana tiyatro festivalleri de düzenledi. Tiyatronun kapatılması, kültür sanat etkinlikleri konusunda zaten yetersiz olan Batman’ın, kayyım inisiyatifiyle bu alanda iyice soluksuz kalması anlamına geliyor.

2000 yılında Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten Şanoya Koçber adlı özel tiyatroyu kurduklarını ve dünyaca ünlü Ermenistanlı tiyatro sanatçısı Arsen Poladof’tan 2 yıl süren dersler aldıklarını hatırlatan Tarhan ise Batman’ı tiyatrosuz bırakmayacaklarını şu sözlerle ifade etti: “Hocamızın anısını yaşatmak için tiyatromuzun adını Arsen Poladof olarak değiştirmiştik. Onun anısını yaşatmak için tiyatro yapmaya devam edeceğiz.”

Abdullah Tarhan, işsiz kalan tiyatro grubu olarak bundan sonra yapacaklarıyla ilgili şunları söyledi: “İşsiz kalan tiyatro grubu olarak bundan sonra her cadde, her sokak bizim için bir tiyatro sahnesidir. Bunun yanı sıra havalar düzeldiğinde gezgin tiyatrocular gibi köylere, kasabalara, yol gitmeyen yerleşim yerlerine kadar gitmeyi hedefliyoruz. Bunun adı da alternatif tiyatro oluşumudur. Karar almışız, artık modern salonlar olmasa da, halkın yanında, halkın içinde sanat yapacağız.”

‘HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK’

Tarhan, işsiz bırakılmalarıyla ilgili ise şunları aktardı: “İşten çıkartılan tiyatrocular olarak hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız. Avukatlarla yaptığımız görüşmelerde, sonuna kadar hukukumuzu arayacağımızı belittik. Avukatlar da biz de sonuna kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. İç hukuktan bir sonuç alamazsak davayı AHİM’e kadar götüreceğiz. Kararlıyız ve davayı kazanacağımıza da inanıyoruz.”