Fikret Otyam, 90’ıncı yaş gününde fotoğraf sergisiyle anılacak

9 Ağustos 2015’te hayatını kaybeden ressam, yazar, gazeteci, fotoğrafçı Fikret Otyam’ı kızları 90’ıncı yaş gününde bir sergiyle anacak. Ara Güler’den Nuri Bilge Ceylan’a, 44 sanatçının eserleriyle yer aldığı sergi 21 Aralık Çarşamba günü açılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- “Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” başlığını taşıyan sergi Fikret Otyam’ın kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam’ın girişimleriyle, Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ve sanatçı dostlarının işbirliğiyle hazırlandı.

21 Aralık’ta Fulya Sanat’ta açılacak sergi, 3 Ocak tarihine kadar görülebilecek.

Otyam, ressamlığa bir tabelacıda karşısına çıkan renkli boyalarla fırçaları görünce, fotoğrafçılığa ise abisi müzisyen Nedim Otyam’ın fotoğraf merakından etkilenerek gönül verir. Doğduğu yer olan Aksaray’da, üç arkadaşıyla birlikte Foto Üç Yıldız’ı kurar. 1942 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Aksaray’a geldiğinde, Halkevi Başkanı da olan babası eczacı Vasıf Otyam’dan Halkevi’nin fotoğraf makinesini(körüklü bir Folklander’i) ödünç alarak İsmet İnönü’nün fotoğraflarını çeker.

Böylece fotoğrafçılığa ilk adımını atmış olan Otyam, İstanbul’a giderek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne başlasa da fotoğraf aşkından hiç vazgeçmez. Otyam, 1953-1996 yılları arasında Anadolu insanının yaşamını belgelediği fotoğraflarını "Fotoğraflarla Gide Gide" başlığı altında toplar ve sergiler. 1950’lerden itibaren çıkardığı söyleşi/gezi kitaplarına da aynı adı verir: Gide Gide...

otyam

“Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” adlı sergide 44 fotoğrafçı ve sanatçı yer alıyor. Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes ve sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu’nun yazılarının bulunduğu bir katalog da sergiyi belgeliyor.

Otyam’ın Gide Gide kitap serileri ve fotoğraflarından ilhamla oluşturulan sergiye Ara Güler’den Nuri Bilge Ceylan’a, Çerkes Karadağ’dan Coşkun Aral’a, içlerinde güncel sanatçılar, fotomuhabirleri ve fotoğraf sanatçılarının da yer aldığı 44 isim katılıyor.

Sergiye Katılan Sanatçılar:

Abdurrahman Antakyalı, Ahmet Elhan, Ahmet Öner Gezgin, Ali Şentürk, Alper Aydın, Ara Güler, Burak Şenbak, Cengiz Akduman, Çerkes Karadağ, Coskun Aral, Deniz Aktas, Dilan Bozyel, Emre Zeytinoğlu, Ersin Alok, Ferhat Özgür, Gültekin Çizgen, Hakan Irmak, Halim Kulaksız, Haluk Uygur, Hasan Pehlevan, Hüseyin Ezer, Jak Baruh, Kemal Cengizkan, Mehmet Mutaf, Mehtap Baydu, Merih Akoğul, Mesut Alp, Murat Germen, Necla Rüzgar, Nevzat Sayın, Nuri Bilge Ceylan, Orhan Cem Çetin, Ozan Sağdıç, Özcan Yurdalan, Renan Kaleli, Sami Güner, Serkan Taycan, Sıtkı Fırat, Sıtkı Kösemen, Sinan Koçaslan, Şahin Kaygun, Volkan Aslan, Volkan Kızıltunç, Yasemin Semercioğlu.