Fazıl Say: Ödül töreninde bakanların olması şık olur

17 Aralık'ta dünyanın en prestijli ödülü olan ‘Beethoven Preis' ödülünü alacak olan Fazıl Say, “Elbetteki aynı milletin insanlarıyız ve birbirimizi anlamadığımız pek çok konu var bu doğru, ancak, bu anlamadıklarımıza da dostluk eli uzatınca 'biz' diyebiliriz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin dünyaca ünlü müzisyeni Fazıl Say "Beethoven Preis" ödülünü kazandı. Say, 17 Aralık'ta Almanya'nın Bonn şehrinde düzenlenecek ödül töreninde dünyanın en prestijli ödülü olan "Beethoven Preis" ödülünü alacak.

Kariyerinde çok sayıda ödül bulunan ünlü piyanist, besteci Fazıl Say, yıllardır Türkiye'yi uluslararası sanat dünyasında temsil ediyor. Sıra dışı çalışmaları ve yeteneğiyle dinleyicisini etkilemeye devam eden ve müziğin en büyük "Oscar'ı" olarak tabir edilen "Beethoven Preis" ödülüyle de bir kez daha adından söz ettiren Say, 17 Aralık’ta düzenlenecek ödül töreniyle ilgili Duvar’a konuştu.

Elbette sanatta da çeşitli ödüllerle onurlandırılıyoruz diyen Fazıl Say; “Bu yıl benim iki önemli ödülüm oldu, biri yeni Mozart Sonatlar kaydım Fransa'da 'Choc Classica' ödülü ile yılın CD'si seçildi. Diğeri de Almanya'dan hem sanatçılığıma hem de Beetboven'ın idealleri kapsamında verilen bir ömür boyu başarı ödülü” dedi.

"Beethoven Preis", sadece iyi Beethoven çalmak ya da besteci olmak ile ilgili değil diyen Fazıl Say, bu ödülün insani ve sosyal bir ödül olduğuna da vurgu yaptı. Say, Beethoven'ın ideallerinin, eşitlik, insan hakları, yoksullukla mücadele, barış, özgürlük olduğunu söyledi.

Fazıl Say konserine satırlı saldırı girişimiFazıl Say konserine satırlı saldırı girişimi

'TÖRENDE VEYSEL ÜZERİNE YAZDIĞIM PARÇAYI ÇALMAK İSTEDİM'

17 Aralık’ta yapılacak ödül töreninde Aşık Veysel’in ‘Kara Toprak’ eserini seslendirecek olan Say, bu eserle kültürler arası köprü oluşturmak istediğini ve özellikle bu eseri seçtiğini ifade etti. Say, “Anadolu'dan Avrupa'ya, doğudan batıya bir dostluk köprüsü adına Veysel üzerine yazdığım parçayı çalmak istedim. Günümüz müzisyeni için önemli bir konudur, kültürler arası köprüleri oluşturmak” ifadelerini kullandı.

'YIKMAK KOLAYDI, YARATMAK ZORDUR'

Ödül töreninde özellikle siyasilerden bir heyetin orada bulunmasının şık olacağını söyleyen Say, “Bence 17 Aralık'ta (Beethoven'ın doğum günü) Bonn'da yapılacak Beethoven ödülü töreninde Dışişleri Bakanı, Kültür Bakanı gibi kişilerin bir heyet ile orada olması şık olurdu. 'Fazıl Say benim ülkemi temsil ediyor' diyebilmeliler. 'Biz de Beethoven ödülü töreninde Aşık Veysel çalacak olan uluslararası sanatçımızın yanında duruyoruz' diyebilmeliler. Bakın; bunu niye mi söylüyorum; bir beklentim olduğu için değil, ihtiyacımız olduğu için de değil; insani açıdan; yıkmak kolaydı yaratmak zordur. Düşman olmak kolaydır, dost olmak zordur. Elbetteki aynı milletin insanlarıyız ve birbirimizi anlamadığımız pek çok konu var bu doğru, ancak, bu anlamadıklarımıza da dostluk eli uzatınca 'biz' diyebiliriz...” dedi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden, 60'tan fazla ödül kazanan Fazıl Say, klasik müziğin Grammy'si olarak anılan Alman ECHO ödülünü bir kez yorumcu, iki kez oda müzikçisi olarak almıştı. 17 Aralık gecesi ise Müziğin Oscar’ı olarak bilinen Beethoven Ödülü’nü, Beethoven'ın doğum gününde alarak Türkiye’yi sanat dünyasında, bir kez daha temsil edecek.