Barikatsız bir dünya için

Uluslararası Barikat Film Festivali, bu yıl 1–4 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ‘Uluslararası Barikat Film Festivali’, engellilerin beklentilerini, duygularını, hayata bakışlarını çağın en etkili ve en yaygın iletişim aracı olan sinema yoluyla ortaya koyabilecek ilk ‘uluslararası’ film festivali… Hüseyin Nacar tarafından hayata geçirilen, görme ve işitme engelli bireylerimizin de film izleyebileceği festival, engellilerle sanatı buluşturan bir sosyal sorumluluk projesi aslında.

Ülkemizde, engellilere, onların hayat kalitesini arttırmak için gereken şartlara ve ihtiyaçlarına yönelik bakış açısı son birkaç yılda nispeten iyileştirilmiş olsa da yeterli düzeyde olmadığı tartışılmaz bir gerçek. ‘İnsanca yaşamanın önemli koşullarından birisi de sanat, kültür vb. etkinliklerle desteklenen yaşamlardır’ felsefesiyle yola çıkan bu festival ile bir ironi yaratılarak, görme ve işitme engelli kişilerin sinema sanatı ile desteklenmeleri sağlanıyor.

KÜLTÜREL YAŞAMDA ENGELLERİ KALDIRMAK

Bu amaçla festivale katılacak filmlerin tamamında ‘engellilik’ temasının işleniyor olması, katılım için gereken ön koşulların başında geliyor. Bu koşul gerek senaryo, oyuncu, gerekse yönetmen, yapımcı olarak katılım yapan herkes için geçerli. Hüseyin Nacar, festivaldeki filmlerin engelliliğin her alanına vurgu yapan eserlerden oluştuğu için, daha önceki yıllardan edindiği gözlemlere göre ‘kamuoyunda konuya dair farkındalık’ yaratacağından emin…

Festival Başkanı Nacar’a göre, asıl burada engelli bireylerin, üretme, sunma, değerlendirme (senaryo, oyuncu, yönetmen veya yapımcı olarak) gibi faaliyetleri gerçekleştirerek, yaşama nasıl ustalıkla dahil olduklarının kamuoyuna gösterilecek olması büyük önem taşıyor.

Festivalde Türkiye dışında farklı ülkelerden de başvuruda bulunan katılımcılar arasından, jüri tarafından seçilen belgesel, kurmaca, animasyon türlerinde, kısa ve uzun metrajlı filmler yer alıyor. Kültürel yaşama engelleri nedeniyle katılamayan görme, işitme ve ortopedik engelliler dahil herkesin film izlemesine olanak tanıyan Uluslararası Barikat Film Festivali bu anlamda gerçekten çok kıymetli.

3 gün sürecek festivalde gösterilecek filmlerde göremeyenler için sesli betimleme yapıldığı, işitme engelliler için betimlemeli altyazıya yer verildiği için, ayrıca engelli bireylerimizin sadece izleyici olarak katılmayacağı için çok kıymetli. Engeli olan ama engel tanımayan ve engeli olmayan sinemaseverleri biraraya getirdiği için çok kıymetli. Engelli engelsiz, yerli yabancı tüm bireylerin kültürel yaşama eşit olarak katılmasına imkan verdiği için kıymetli bu festival… Bu özellikler de bu projeyi kesinlikle diğer film festivallerinden apayrı bir yere koyuyor.

NEDEN BARİKAT FİLM FESTİVALİ?

etha-20101203-film-barikat-03_display .

Engelli olmayanların zihinlerindeki, engellilere yönelik barikatlara dikkat çekmek için. Engellilerin kendi algılarında ve kendilerine ilişkin olarak oluşan, dış dünyaya yönelik barikatlara dikkat çekmek için. Engellilere karşı, onların isteği ve iradesi dışında oluşan, düşünsel, psikolojik ve fiili sayısız barikatlara dikkat çekmek için.

Sorunun, romantik söylemlerle yumuşatılamayacak kadar ciddi olduğuna dikkat çekmek için.

3 Aralık engelliler gününü özür dileme ya da günah çıkarmaktan arındırmak ve onların da yaşamın her alanında olduklarını göstermek için.

Bu amaca hizmet edecek en önemli araçlardan biri kuşkusuz sinema olduğu için…

 KATILIM ŞARTLARI

• Festival Kısa Film kategorisinde tüm filmlere açıktır. Filmin yapımcı veya yönetmenlerinin uyruğu önemli değildir. TC vatandaşı olmayan sinemacılar da festivale filmleriyle başvurabilirler.

• Yarışmacılar birden fazla eserle yarışmaya katılabilirler.

• Yarışmaya sadece engelli temalı kısa filmler katılabilir. Bu alan dışında kalan bilimsel belgesel, TV programı, tanıtım filmi vb. niteliğindeki, sinema sanatı sınırları içinde değerlendirilemeyecek filmler yarışmaya kabul edilmez. Televizyon için hazırlanmış kısa filmler de yarışmaya katılabilir.

• ‘Kısa Film’ süre sınırı 10-30 dakika arasındadır. Filmlerde Türkçe alt yazı bulunması zorunludur.

• Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış bu yarışmalardan ödül almış olmak başvuruya engel değildir.

• Festival organizasyonu, festivale gönderilen kısa filmlerin festival ve diğer sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yapılacak etkinliklerde gösterme hakkına sahiptir.

E mail: [email protected]

Web Sitesi: www.ubff.net