'Ölmeye hazırım' demişti

Leonard Cohen 82 yaşında hayatını kaybetti. Cohen geçtiğimiz günlerde “Ölüme yakınlık çok büyük bir değişiklik" diye konuşmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyaca ünlü Kanadalı şair, şarkı sözü yazarı, romancı ve müzisyen Leonard Cohen, 82 yaşında hayatını kaybetti. Sanat dünyasının efsaneleri arasında yer alan Cohen, The New Yorker dergisine verdiği röportajda, “Ölmeye hazırım. Umarım bu söylediğim çok rahatsız edici olmamıştır. Benim için durum bu” demişti.

The New Yorker’da yayımlanan makaleye göre Cohen, “Ölüme yakınlık çok büyük bir değişiklik,” dedi. “Ben derli toplu bir adamım. Mümkünse olayları sonuca bağlamayı severim. Mümkün değilse de sorun değil. Ama içimden gelen başladığım işi bitirmektir.”

Cohen'in yayımlanmamış şiir ve tamamlanmamış şarkılarıyla dolu geniş bir arşive sahip olduğunun belirtildiği makalede ünlü müzisyen, bu şarkılarını hiçbir zaman yayımlama imkânının olmayabileceği de söyleşmişti: “O şarkıları bitirebileceğimi sanmıyorum. Belki, kim bilir? Ve belki bana taze bir kan gelir. Bilemem. Ama kendimi ruhani stratejilere kaptırmaya cesaret edemem. Buna cüret edemem. Yapacak işlerim var. Dükkânın başında durmalıyım. Ölmeye hazırım. Umarım bu söylediğim çok rahatsız edici olmamıştır. Benim için durum bu. Diğer zamanlara göre hayatında çok daha az dikkat dağıtıcı şey olduğunu ve hayatını kazanma, bir eş ve bir baba olma sorumluğuna sahip olduğunda biraz daha konsantre ve sürekli çalışabildiğini” açıklamıştı: “Bu noktada tüm o dikkat dağıtan şeyler radikal bir biçimde azalıyor. Tam kapasite üretmemi zorlaştıran tek şey vücudumun durumu.”

İŞLERİ YOLA SOKMAK

Cohen, makalede ölüme yaklaşırken çok şanslı olduğunu da ifade etmişti:

“Bazı tuhaf sebeplerden ötürü, aklım tamamen yerinde, şimdilik. Pek çok kaynağım var, bazılarını kişisel bir gayretle kazandım ama tesadüflerle de: kızım ve çocuğu alt katımda oturuyor ve oğlum da sokağın iki blok aşağısında. Yani bütünüyle kutsanmış vaziyetteyim. Kendini adamış ve çok kabiliyetli bir asistanım var. Yaşamımı son derece zenginleştiren bir ya da iki arkadaşım var. Yani bir bakıma hiç daha iyi durumda olmamıştım… Bir noktada, şayet aklınız yerindeyse ve ciddi finansal zorluklarla uğraşmıyorsanız, işler yoluna giriyor. İşleri hale yola sokmak, şayet becerebilirseniz, dünyanın en huzur verici eylemlerinden biri ve faydaları sonsuz.”

Leonard Cohen'in son albümü “You Want It Darker” geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı.

Etiketler müzik Leonard Cohen