Van Gogh'un kulağını kesmesinin gerçek nedeni

Ekspresyonist resim sanatının öncüsü olan Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un kulağını neden kestiği konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Ressamın, kardeşinin nişan haberine öfkelenmiş olabileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollandalı ekpresyonist ressam Vincent Van Gogh'un kendi kulağını kesmesi hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Van Gogh, kendisini duygusal ve maddi açıdan destekleyen kardeşi Theo'nun nişanlanma kararını öğrenince kulağını kesti.

Bugüne dek, Van Gogh'un ressam arkadaşı Paul Gauguin'le 23 Aralık 1888 günü yaşadığı tartışmanın ardından 'bir delilik anı'nda kulağını kestiği ve sonrasına dair hiçbir şey hatırlamadığı zannediliyordu. Sanat tarihçisi Martin Bailey ise yeni yayımlanan 'Güney'in Stüdyosu: Van Gogh Provence'da' adlı kitapta yepyeni bir iddia ortaya atıyor. Bailey'ye göre, Van Gogh kulağını kardeşi Theo'nun nişan haberini aldığı gün kesti.

O gün Paris'ten gelen mektubun tarihi, 23 Aralık 1888'i gösteriyordu. Mektupta, Theo Van Gogh'un genç bir Hollandalı kadın olan Jo Bonger'le evlenme kararı aldığı yazıyordu. Bailey kitabında, Van Gogh'un kardeşi Theo'dan uzaklaşacağı veya onun maddi desteğinden mahrum kalacağı endişesiyle bir kriz geçirmiş olabileceğini savunuyor. Sanat tarihçisi, "Kulağını kesmesinin temel nedeni nişan olmayabilir ama bu haber, eylemi tetikledi" diye yazdı. (The Guardian)