Elif Şafak: Kadınlar daha çok kaybeden...

Yazar Elif Şafak, Frankfurt Kitap Fuarı’nda düzenlenen bir panele katıldı. kadın Erkek eşitliği konusunda endişeli olduğunu söyleyen Şafak, "Tarihle bağımızı kopardık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen, Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Daniel Cohn Bendit’in yönettiği ‘Avrupa ve İslam’ konulu panele Almanya’dan Dr. Andreas Görgen ile Cezayirli Boualem Sansal de katıldı.

Hürriyet'ten Kazım Doğan'ın haberine göre panelde bütün dünyada demokrasinin gerilemesi ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle moralsiz olduğunu belirten Elif Şafak, kadınların yeniden evlerine hapsedilmek istendiğini söyledi. Demokrasilerde farklı görüşlerin dile getirebilmesi gerektiğini belirten Elif Şafak, kadınların son gelişmelerde kaybedenler olduğunu savundu.

'ÇOK ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİM OLABİLMELİ'

Yeni kitabında farklı üç kadını işlediğini anlatan Elif Şafak, “Geriye doğru yazmaya başladığımızda, eşitlik, inanç konularında, erkek kadın eşitliğinde biz kadınlar daha çok kaybedeniz. Tarihle ilgili farklı görüşlerimizi beyan edebilmeliyiz. Berlin’e, Londra’ya gittiğimizde tarihi bir binaların levhasında daha önce kimlerin yaşadığı yazılı. Bizlerse tarihle bağımızı kopardık. Bizler insan olarak çok çeşitliyiz. Hem Avrupalıyım, hem kadınım. Hem Balkan, Asyalı. Çok çeşitli özelliklerim olabilmeli” diye konuştu.

HÜMANİZM EVİMİZ YIKILIYOR

Boualem Sansal da Avrupa’da demokratik değerlerin önemini yitirmeye başladığını, tarihin Pasifik ve Uzakdoğu’da yazıldığını savunan Sansal, “Avrupa’da demokrasi yorgun düştü. Halkın demokratik değerleri artık önemsiz görüp demokrasi yerine otoriter rejim istemesi endişe verici. Teröre küresel olarak politik ve ekonomik, çevresel çareler düşünmeliyiz. Hümanizm evimiz yıkılıyor. Sorumluluk almalıyız” dedi.

Dr. Anderas Görgen ise Almanya’nın kendi geçmişini iyi işlediği ve bir göç ülkesi olduğu için umutlu olduğunu dile getirdi. Görgen sanatın da gelecekle ilgili umutlu olmak için iyi bir neden olduğunu kaydetti.