Doğu efsaneleri Beyoğlu'nda

Bu haftanın sanat dünyası yine çok hareketli... Öne çıkan sergilerden bazılarını sizin için derledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanatseverleri bu hafta fotoğraf üzerine çalışmalarıyla bildiğimiz dünyadaki 15'inci galerisini İstanbul'da açan Leica Galeri, Ahmet Güneştekin'in ve Haluk Akakçe'nin son dönem işleri, genç sanatçı Eda Soylu'nun yerleştirmesi ve çalışmalarını uzun yıllardır yurt dışında sürdüren Türkiyeli iki kadın sanatçı Nil Yalter ve Bilge Friedlaender bekliyor...

İSTANBUL'UN YENİ GALERİSİ

Leica Galeri İstanbul, Alp Sime’nin “Ceratonia” sergisiyle Bomontiada’da açıldı. Dünyadaki 15'inci Leica Galeri olan İstanbul, uluslararası sanat arenasında Türkiye’nin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Leica Galeri İstanbul’un programında, uluslararası üne sahip yerli ve yabancı sanatçıların yanı sıra, keşfedilmeyi bekleyen ve iddialı içerik üreten genç fotoğraf sanatçıları yer alıyor. Alp Sime’nin “Ceratonia” başlıklı sergisinde Leica için özel olarak üretilen bir seriyle Sime’nin eski dönem yapıtlarından bir seçki bulunuyor.

leica Alp Sime, Fish At Göztepe Park, 2016

GÜNEŞTEKİN'DEN MİTOLOJİLER

Beyoğlu Belediyesi, Ahmet Güneştekin’in "Mitolojinin Poetikası" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Konstantiniyye Serisi’nden son dönem işlerin sergileneceği "Mitolojinin Poetikası"nda sanatçı farklı kültürlere ve inançlara karşı eşit bir bakış açısı geliştirmenin olanaklı olduğunu gösteriyor. Çoğu görsel ve simgesel karşıtlıktan yoksun sözlü anlatıları, gömülü oldukları bağlamlarından kopararak, oldukça kişisel bir dilin sözcükleri kılan Güneştekin, farklı kültürlere ait söylenceleri yeniden yorumladığı işlerinde, şaşırtıcı biçimde şimdiki zamana gönderme yapıyor. Sergi Beyoğlu Başkanlık Binası Sergi Salonu'nda görülebilir.

beyoglu Ahmet Güneştekin, Yüzleşme, İstanbul Serisi, 2013, Karışık Teknik, 150x150 cm

HALUK AKAKÇE DRİMART'TA

Haluk Akakçe'nin dört yıl aradan sonra Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk kişisel sergisi Bütün Şeylerin Dharma'sı Dirimart Dolapdere'de açıldı. Sergide sanatçının son dönem resim ve desenlerinin yanı sıra yeni ürettiği bir video işi de yer alıyor.

haluk Haluk Akakçe, Bütün Şeylerin Dharma'sı, 2016, video

KADİR HAS'TA EV YENİDEN KURULUYOR

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Galeri Khas, yeni döneme küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı Eda Soylu’nun "Evi Yeniden Kurmak" sergisiyle giriyor. Eda Soylu’nun mekan düşüncesinin ve özel olarak da ev kavramının sökümüne ve yeniden kurulmasına dayanan çalışması galeri mekanında kurulmuş bir yerleştirme.

eda-soylu Eda Soylu, Evi Yeniden Kurmak, 2016

ARTER'DE İKİ YENİ SERGİ

Arter, Nil Yalter ve Bilge Friedlaender’ın eşzamanlı kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyor. Nil Yalter’in, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi olan “Kayıt Dışı” isimli serginin küratörlüğünü Eda Berkmen yapıyor. Yalter’in resim, fotoğraf, yazı, kolaj, performans, video gibi farklı mecraları bir araya getiren yerleştirmelerinin birçoğu Türkiye’de ilk kez sergileniyor.

nil Nil Yalter, Harem, 1979, Siyah Beyaz video, 42’

Bilge Friedlaender’ın “Sözcükler, Sayılar, Çizgiler” isimli kişisel sergisi sanatçının 1980 yılından bu yana sergilenmemiş ve Türkiye’de izleyicilerle hiç buluşmamış eserlerini bir araya getiriyor. Serginin küratörlüğünü Mira Friedlaender ve Işın Önol birlikte üstleniyor.