Ve perde... Ama ne perde!

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda perde açıldı. Ülkede her şeye rağmen perde açmaya devam edebilmek sevindirici ama bu anlamlı günü kapanan, inen perdelerden bahsetmeden geçmek de hata olur.

Google Haberlere Abone ol

Ümit Bülent Dinçer*

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda perde açıldı. Tüm tiyatro severlere hayırlı uğurlu olsun. Ülkede her şeye rağmen perde açmaya devam edebilmek sevindirici ama bu anlamlı günü kapanan, inen perdelerden bahsetmeden geçmek de hata olur. Mesela gözlere inen perdeler.. ! Yönetimde yetkinin bürokratlara geçmesiyle başlayıp Levent Üzümcü'nün ihracı ve birer ikişer münferit işten çıkarmalarla devam eden, 21 kişinin sebepsiz tazminatsız topluca işten atılmasına, 6 memurun açığa alınmasına ve Ragıp Yavuz'un ihraç edilmesine varan zalim bir süreç yaşanıyor Şehir Tiyatroları'nda. Olayların bu noktaya kadar gelmesine karşı, bunun önüne geçecek örgütlü ve güçlü tepkiyi gösterememiş, koskoca Şehir Tiyatroları ailesinin, sessiz ve tepkisiz kalan fertlerinin gözlerine inen perdeden bahsetmezsek, perde mevzu eksik kalır.

Bu haksızlıklara karşı sesini çıkaran azınlığa, sürekli sessiz olmalarını, uslu durmalarını, biat etmelerini salık veren ve hatta, "e kendileri kaşındı, konuşmasalardı" diyen, meslektaşlarımızın akıllarına inen, işten atılanlara sevinip yerine birilerini yönetime tavsiye eden fırsatçıların vicdanlarına inen perdeden bahsetmezsek yine eksik kalır perde mevzu.

Hak gaspına resmi kılıf: 'Performans düşüklüğü'Hak gaspına resmi kılıf: 'Performans düşüklüğü'

Asıl işi yapan, ama hakları belediye eliyle gasp edilip bir taşeron temizlik şirketine aktarılan çalışanların, büyük bir adanmışlık ile çalışmalarına rağmen tazminatsız ve sebepsiz işten çıkarılabildiği bu sisteme, memnuniyetle uyum sağlayan yetki sahiplerinin kalplerine inen perdeden bahsetmezsek de eksik kalır bu perde mevzu.

Her geçen gün daha fazla sansüre maruz kalan kurum tiyatrolarının, eleştirel ve muhalif vasfını yitirip, iktidarın güdümünde tiyatrolara dönüşmesine karşı, sadece maaşlarını korumak uğruna, bu dönüşümün bir parçası olan meslektaşlarımızın gönüllerine inen perdeden bahsetmezsek asıl, bir hayli eksik kalır bu perde mevzu.

Bir ailenin kardeşlerinden birkaçı, mahallenin muhtarı tarafından ailenin dışında bırakılmışken, kalanların o eksikliği içlerinde hissetmeden, mutlu pazar kahvaltısı fotoğraflarını sosyal medyada paylaşırcasına ve kovulanlar o ailede hiç yer almamışcasına, bahisleri bile geçmeden yapılan basın toplantısında, "veee perde" temalı gülümseyen pozlar veren "aile" büyüklerimizin ve kardeşlerimizin, tekmili birden duyu organlarına inen perdeden bahsetmezsek hele, tam anlamıyla konuşulmuş olmaz bu perde mevzu.

Ve işte şimdi ; VEEEE PERDEE..! AMA NE PERDE..! FAKAT İYİ PERDE..!

* Oyuncu, 1 Ağustos itibarıyla "performans düşüklüğü" gerekçesiyle Şehir Tiyatroları'nda işine son verildi. Üç oyunda birden oynuyordu...