Muhafazakar ev sahibi fotoğraf festivalini sansürledi!

Fotoİstanbul'da yer alan bazı resimler mekan sahibi müstehcen bulduğu için sergi dışı kaldı. Bazı fotoğraflar başka salona taşındı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üç yıldır Beşiktaş Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen Fotoİstanbul adlı dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçıların katıldığı fotoğraf etkinliği, sergilerin düzenlendiği Ortaköy Yetimhanesi'nin sahibinin sansürüne uğradı! Aralarında 1992 yılında hayatını kaybeden Şahin Kaygun’un da fotoğraflarının bulunduğu bazı eserleri gören Ortaköy Yetimhanesi adlı sergi mekanının sahibinin bu eserleri 'müstehcen' bulduğu ve sergiye izin vermediği öğrenildi. Bunun üzerine bazı eserler sergiden kaldırılırken Kaygun’un sergisi başka bir mekana alındı. 1-30 Ekim tarihleri arasında bu yıl üçüncüsü düzenlenen fotoğraf festivalinde 56 sanatçının eserleri yer alıyor.

Fotoİstanbul Fotoğraf Festivali'nde sansürün, eserlerin sergileneceği Ortaköy’de bulunan Ortaköy Yetimhanesi'nin sahibinden kaynaklanması şaşkınlık yarattı. Öğrenildiğine göre Beşiktaş Belediyesi tarafından eserlerin sergileneceği mekan olarak gösterilen Yetimhane’nin sahibi son anda bazı eserleri 'müstehcen' bulunca sergilere izin vermemekle tehdit etti. Özellikle fotoğraf sanatçısı Şahin Kaygun’un bazı eserlerine bu gerekçeyle itiraz eden bina sahibinin bu eserlerin kaldırılmasını istemesi üzerine Kaygun’un sergisi Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sergi Salonu'na taşındı.

SİNAN TUNCAY ÇEKİLDİ

Ancak New York’da yaşayan fotoğraf sanatçısı Sinan Tuncay’ın sergisinden de bazı fotoğrafların kaldırılmak istenmesi üzerine sanatçı sergisini festivalden çekti. Sinan Tuncay bu durum üzerine şu açıklamayı yapıt; “Geçtiğimiz Cumartesi günü Ortaköy Yetimhanesi'nde açılan Fotoİstanbul kapsamında sergilenmesi planlanan işlerimden, müstehcen bulunan bazıları, maalesef açılışa bir kaç saat kala sergi alanından kaldırılmıştır. Sansür, bireysel kaynaklı dahi olsa, ifade özgürlüğüne aykırıdır. Sanat, işte tam da bu sebepten var olmalı ve korunmalıdır. Festival ekibinin, bu sergi için harcadığı emeği iyi biliyorum fakat kalan işlerimi de, anlamsal bütünlüklerini tamamen kaybettikleri için üzülerek geri çekmiş bulunuyorum. Bu sebepten, perşembe günü için planlanan sanatçı konuşmasını da maalesef gerçekleştiremeyeceğim.”