Topkapı Sarayı'nda çökme: Çukur oluştu

Topkapı Sarayı'nda son dönemde ortaya çıkan endişeleri artıran bir olay yaşandığı ortaya çıktı: Bayram tatilinde saray bahçesinde yaşanan çökme sonucu 3 metre çapında çukur oluşmuş!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Topkapı Sarayı Hazine bölümündeki derin çatlaklardan sonra bahçede kendiliğinden oluşan üç metre çapındaki çukur müzede tedirginliğe neden oldu. Adalet Kulesi’nin önündeki çimenlik alanda oluşan çukurun etrafı güvenlik şeridi ile koruma altına alındı.

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'nin haberine göre, bayram tatilinde ikinci avluda kendiliğinden oluşan büyük çukur Topkapı Sarayı’na dair endişeleri artırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise obruğu andıran çukur hakkında korkulacak bir durum olmadığını, araştırmanın devam ettiğini duyurdular.

ARKEOLOJİK KATMANLARDA GÖÇÜK

Harem bölümüne girişin yaklaşık 200 metre yakınında Adalet Kulesi’nin önünde oluşan çukur güvenlik personelince fark edildi. Yaklaşık 3 metre çapında ve 2 metre derinlikte olan çukur yöneticileri tedirgin etti. İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar çukurun etrafının güvenlik şeridine alınmasını istedi. Göçükte kaybolan toprağın altta oldukça büyük bir alanı doldurmuş olabileceği belirtiliyor. Bir doğa olayından çok, alttaki arkeolojik katmanlarda bir göçük olma ihtimali üzerinde duruluyor. Göçme anında olay yerinde kimsenin olmaması şans olarak değerlendiriliyor. Bahçenin bu bölümünde riskin halen devam ettiği ileri sürülüyor.

Topkapı Sarayı yıkılıyor!Topkapı Sarayı yıkılıyor!

GÜVENLİK AMİRİ KUYUYA DÜŞMÜŞ!

Çökme saray çalışanlarını da tedirgin etti. Hürriyet’in haberinden sonra ismini vermek istemeyen bir personel arayarak bahçede kendiliğinden oluşan bir çukurdan söz etti. Hatta birkaç yıl önce Topkapı Sarayı güvenlik amiri Mehmet Aydın’ın yine bahçede dolaşırken zeminin göçmesiyle içine düştüğünü anlattı. Hürriyet’in görüntülediği İkinci Avlu’nun ortasındaki bahçede çim alanda kocaman bir çukur oluşmuştu. Mehmet Aydın’ın düştüğü çukurun ise Osmanlı dönemi bir su kuyusu olduğu daha sonraki çalışmalarda anlaşıldı.

Topkapı Sarayı nasıl kurtulacak?Topkapı Sarayı nasıl kurtulacak?