Hafta sonu Kadıköy'de 'Plak Günleri'

Kadıköy Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kadıköy Plak Günleri bugün başlıyor. İstanbul’un önemli plakçıları iki gün boyunca Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

Enver Topaloğlu

Plak deyince akla ne gelir... Elbette ki daha çok altmışlar ve yetmişler... Ondan sonrası, yani seksenlerle başlayan yıllarsa artık plakların yerini kasetlere bıraktığı bir başka dönemdir...

Altmışlar, yetmişlerde müzik dinlemenin en yaygın aracı plaktır. Müzik kültüründe o yılları da simgeleyen adıyla daha çok da "kırkbeşlik"ler. Bir de long play, yani uzun çalar vardır, ama esas olan 'kırkbeşlikler'dir. 'Kırkbeşlikler', yani şu a ve b yüzünde birer şarkı yer alan plaklar. Ki onlar müzik tarihinde aynı zamanda İstanbul'da, Unkapanı'ndan önce 'plak evleri'nin Sirkeci'de yer aldığı yıllara da işaret eder.

Bu yıllar ki şehirde 'kaptıkaçtı' olarak başlayan ve henüz 'dolmuş' olma sürecindeki o dönemin ulaşım aracı minibüslerin de ilk yıllarıdır. Öyle ki o dolmuşların bir işlevi de 'kırkbeşlikler'in sesini İstanbul meydanlarından alıp henüz oluşmaya başlayan gecekondulara, oraların bunalımını ise şehrin içine taşımak olmuştur. Yetmişli yıllarda "Tamirci Çırağı"yla "Batsın Bu Dünya"yı şehrin sokaklarında birbirine karıştıranın da 'kırkbeşlikler' olduğunu söyleyebiliriz.

MÜZİĞİN SAKLI KALAN HAFIZASI

Plak sadece 'kırkbeşlik' olmadığı gibi serüveni de bu kadar değil elbette. Daha fazlasını merak eden müzikseverler bu hafta sonu katılacakları etkinlikle sevinebilirler. Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’ün ve İstanbul’un müzik kültürünü, müziğin ritmi içinde saklı kalan hafızasını açığa çıkartmak, plak atmosferini yaratan bileşenleri bir araya getirmek hedefiyle bu hafta sonu "PlaKadıköy Kadıköy Plak Günleri" düzenliyor.

Plak günleri 24 – 25 Eylül 2016 tarihlerinde Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilecek.

ZİYARETÇİLERİ BİRÇOK ETKİNLİK BEKLİYOR

Kadıköy’ün ve İstanbul’un önemli plakçılarının, plak koleksiyoncularının, plak müdavimlerinin buluşacağı etkinlik kapsamında, plak satışının yapılacağı stantlar, değiş tokuş stantları, Plak DJ seçki yayınları gerçekleştirilecek. Etkinliğin plak kültürüne katkısı düşünülerek geliştirilen, söyleşi ve plak okuma etkinlikleri, yayıncı stantlarının da katılımcılara yeni pencereler açması tasarlanıyor.

İki gün sürecek plak günlerinde DJ performansları ile Mete Avunduk ve Ozan Maral farklı tınıları dinleyicilerle buluşturacak. Plak dinleyen, düşünen ve müzik üzerine yazanları buluşturmayı amaçlayan söyleşilere Murat Meriç, Cemal Ünlü, Mehmet Tez, Güven Erkin Erkal ve Murat Başer katılacak.

Etkinlik süresince akşamları da akustik konserler düzenlenecek. Plak Günleri konserlerinde, Cenk Taner, Taner Öngür, Özge Fışkın, Cihan Mürtezaoğlu ve Nil İpek dinleyicilerle buluşacak.