Birdi, üç oldu, milyonlar oldu...

Tarık Akan alkışlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camii'ndeki cenaze namazının ardından Bakırköy'deki aile mezarlığında toprağa verilen Akan için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde de bir tören düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türkiye sinemasının unutulmaz oyuncularından, yazar, aktivist Tarık Akan’ı son yolculuğuna uğurlamak için sevenleri Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’na akın etti. Törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Cüneyt Arkın, komedyen Cem Yılmaz birçok sendika temsilcisi ve binlerce hayranı katıldı. Saat 14.00’da İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki tören, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın sunumuyla gerçekleşti.

Fazıl Say’ın piyano ile eşik ettiği anma töreninde tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Nazım Hikmet şiirleri okudu. Nazım Hikmet Korosu’nun şarkılar seslendirdiği törende Güvenç Dağüstün, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Melike Demirağ, Mazlum Çimen, Cahit Berkay ve Hüseyin Turan gibi isimlerin de katılımıyla “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkısı seslendirildi. Tüm salonun alkışlarla eşlik ettiği şarkının ardından kuruculuğunu yaptığı Özel Taş İlköğretim Okulu öğrencileri de Tarık Akan’ı şarkılarla uğurladı.

tarik23

TÖREN ÖNCESİ TEPKİLER...

Kemal Kılıçdaroğlu'nun törene katılmasıyla sahne kapısında bekleyen insanlar sık sık "Türkiye laiktir laik kalacak" ve "Tarık Akan sarayın değil halkın sanatçısı", "Tarık Akan onurumuzdur" şeklinde slogan atmaya başladı.

Yoğun katılım nedeniyle tiyatro salonuna alınamayanlar ise tepki gösterdi. Salona girmek isteyen vatandaşlardan biri kapıda görevli kişi tarafından içeri alınmayınca tepkilerini bağırarak şu şekilde dile getirdi: "Kapıya kendini boksör zanneden birini koymuşlar. Ne tiyatrodan ne medeniyetten anlar. İnsanlarla resmen güreş yapmak için buradalar. Bu ülkeyi yönetenlerin cahilliği yüzünden ve biz insanların cahilce yönetime göz yumduğumuz için hiçbir şey söylememize izin vermeyecekler. Suç biz de. Şu an sevdiğimiz insanı bile uğurlayamıyoruz."

muhsin Fotoğraf: Hacı Bişkin

AİLESİNDEN AÇIKLAMA

Törene katılanlar Tarık Akan'ın naaşının Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünden kaldırılacağını düşünüyorlardı. Birçok sendika örgütü kortej halinde Akan'ı uğrulamak için bekliyordu. Ancak Akan'ın ailesi naaşın Harbiye'ye getirilmeyeceğini, Teşvikiye Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Bakırköy'deki Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedileceğini belirtti.  Bu açıklamanın ardından ünlü oyuncunun sevenleri Teşvikiye'ye doğru yola çıktı.

tari2 Özlem Üregül

'TÜRKİYE'NİN HER YÖRESİNİ BİLİRDİ'

Törende Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül bir konuşma yaptı. Üregül şunları söyledi:

"Biz üç kardeşiz hepimizi ayrı ayrı çok sevdi ve her zaman her konuda bize eşit davrandı. Türkiye biz kocaman bir aileyiz. Ve hepimiz sevgide birleşiyoruz. Babamı her kesimden her yöreden insan sevdi. Babam Türkiye’nin her yöresini çok iyi bilirdi. Türkiye insanının dertlerini ve sevinçlerine filmlerine aktardı. Babam attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bunları yaparken sevenlerinin sevgisini her zaman yanında hissettiğini bilmenizi isterim. Biz babamı kaybetmedik kazandık. Türkiye Tarık Akan’ı kazandı. Düşünceleriyle yaptıklarıyla eserleriyle her zaman bize yol gösteren o kocaman yüreğiyle önce insan olmayı gösteren daha sonra hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam o bayrağı şimdi bize devretti. Birdi üç oldu hatta milyonlar oldu. Bu bayrak çoğalarak devam edecek. Benim güzel babam sevgiyle sonsuzluğa… Seni çok seviyoruz."

Etiketler tarık akan