ABD'de ayrımcılığın tarihi bu müzede

ABD Washington'da Afrika kökenli Amerikalıların tarihini anlatan özel bir müze açılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük müze kuruluşlarından biri olan ABD Smithsonian Müzesi 24 Eylül'de Afrika Kökenli Amerikalıların Ulusal ve Kültürel Tarihi Müzesi'ni açıyor.

New York Times'ın haberine göre Washington'da açılacak olan müze koleksiyonu kölelik zamanlarından ayrımcılık dönemi zamanlarına kadar çok sayıda parçayı kapsıyor. 37 bin metrekareden fazla bir alanı kapsayacak müzenin inşası için ilk imza 13 yıl önce dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından atılmıştı.

kirbac11 Köle gemilerinde kullanılan kırbaç.

ROSA PARKS'IN ELBİSESİ, MUHAMMED ALİ'NİN ELDİVENLERİ

Müzede birçoğu sıradan insanlar tarafından bağışlanmış 40 bin obje ve 3500 eser bulunuyor. Koleksiyonda kölelere eziyet edilirken kullanılan zincir, pranga, kırbaçların yanı sıra Martin Luther King'in Selma Yürüyüşü'nden sonra ayaklarını dinlendirdiği sıcak su kovası, Ku Klux Klan cüppe ve kukuletaları, ayrımcılığa karşı ilk sembol direnişçilerden Rosa Parks'ın elbisesi ve Muhammed Ali'nin boks eldivenleri de yer alıyor.

siyah1 Beşik ve pranga.

Müzenin üç ve dördüncü katları da Afrikalı Amerikalıların başarılı olduğu spor, sanat, müzik ve askerlik gibi muhtelif branşlara ayrılmış.

ABD'NİN KÖLELİK EKONOMİSİ

Müze içindeki en çarpıcı alanlardan birini ise ABD'nin Cumhuriyetçi kurucu babalarından Thomas Jefferson'un heykelinin arkasında her köle için bir tuğla konulmuş olan bölüm oluşturuyor. Buna ek olarak 1882 ve 1930 yılları arasında linç edilmiş 2200 kişinin isminin yer aldığı bir galeri de bulunuyor.

thomas-jefferson Thomas Jefferson

Müzenin diğer bir köşesinde bulunan King Cotton balyaları ülke ekonomisinin düpedüz köleliğe bağlı olduğu zamanları hatırlatıyor. Balyaların yanında bulunan zil vasıtasıyla köleler tarlaya çalışmaya ya da tarladan geri dönmeye çağrılıyor.

pamukzil

Müzenin interaktif bölümünde ziyaretçiler halka açık video kabinlerinde kendi görüşlerini paylaşabiliyorlar. Buna ek olarak konukların gördüklerini sindirebilmeleri için Düşünce Mahkemesi adı verilen özel bir bölüm de bulunuyor.