PEN'den Necmiye Alpay'a onur üyeliği

İsviçre’nin Almanca Pen Merkezi yazar Necmiye Alpay’ı onur üyesi seçti. Merkezden yapılan açıklamada 15 Temmuiz'un ardından 'darbe girişimiyle ilgisi olmayan yazarların tutuklandığına' dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi olduğu için 'örgüt üyeliği'nden tutuklanan dilbilimci, yazar Necmiye Alpay, İsviçre’nin Almanca Pen Merkezi (DSZP) tarafından onur üyeliğine seçildi.

DSZP'nin, Türkiye’deki yazarların ve gazetecilerin içinde bulunduğu zor koşullara dikkat çektiği açıklamasında şöyle denildi: "DSZP, düzenli olarak yazarları okumalara ve tartışma programlarına davet etmektedir. Merkez, 2013 yılında yazarların durumunu yerinde gören ve anti terör yasasını protesto eden Uluslararası PEN’le birlikte hareket etmiştir. Türk hükümeti yakın tarihli darbe girişimini bastırmak amacıyla kitlesel tutuklamalar gerçekleştirmiş ve pek çok kişinin işine son vermiştir. Darbe girişimiyle ilgisi olmayan çok sayıda yazar ve gazeteci bugün hapishanelerde hukuki sürecin başlamasını beklemektedir. Hapiste olmalarının tek nedeni ise ifade özgürlüğünü savunmaları. İsviçre’nin Almanca Pen Merkezi dayanışmak amacıyla yazar Necmiye Alpay’ı onur üyesi seçmiştir. Merkez’in hapishanede bulunan Alpay’la düzenli olarak iletişim kurması, hem kendisinin hem de ailesinin bu zor zamanları daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır."

12 Eylül’de de cezaevinde tutulmuştu

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Necmiye Alpay doktorasını Paris Nanterre Üniversitesi’nde uluslararası iktisat alanında yaptı. Kısa süreli öğretim üyelikleri dışında, çevirmen, dil danışmanı ve yazar olarak çalışan Alpay, 2001-2011 yılları arasında Radikal gazetesinde yazdı. Mart 2008 tarihinde Milliyet gazetesinin aylık Kitap ekinde başladığı şiir konulu yazılarını sürdürüyor. Dilbilimci Alpay 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası 35 yaşındayken girdiği Mamak Cezaevi’nde 3 yıl kalmıştı.