2100 yıllık Kibele heykeli

Ordu'daki kazı çalışmalarında, 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 1 metre 10 santim yüksekliğinde, mermerden yapılmış tahtta oturan Kibele Ana Tanrıça heykeli bulundu. Heykelin durumu araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, 2 bin 300 yıllık olan 6’ncı Mithridates dönemine ait 'Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazıda bulunan, 'Türkiye'nin yerinde bulunan ilk mermer heykeli' olan 2 bin 100 yıllık Kibele Ana Tanrıça heykelinin uzmanlarca incelendiğini söyledi. Ordu'nun Altınordu İlçesi Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgedeki 6'ncı Mithridates dönemine ait tarihin ortaya çıkarılması için 4 yıldır arkeolojik kazı çalışması yapılıyor. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Kurul Kalesi'nin 6'ncı Mithridates dönemi kalesi olduğu ortaya çıktı.

MÜZEYE NAKLEDİLECEK

Halen devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında, 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 1 metre 10 santim yüksekliğinde, mermerden yapılmış tahtta oturan Kibele Ana Tanrıça heykeli bulundu. Heykelin uzmanlar tarafından incelendiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak şunları söyledi: "Hellenistik dönemine ait mermerden heykelin durumu araştırılıyor. Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ve ekibi tarafından yapılan arkeolojik kazıda önemli bulgular elde edildi. Kibele heykeli Karadeniz’de bu haliyle bulunan ilk önemli eser. Heykelin müzeye naklini gerçekleştirmek üzere Konservasyon önerisi için Trabzon Restorasyon Ve Konservasyon Bölge Müdürlüğü'nden bir uzman geldi inceleme yaptı. İstanbul'a gönderilmek üzere heykelden numuneler aldı. Heykel uzmanlar eşliğinde, inceleme bitince daha sonra müzemize nakledilecek."

Uğur Toparlak, ayrıca 2 bin 300 yıllık tarihin ortaya çıkarılmasıyla Kurul Kalesi yerleşmesinin ziyaretçi akınına uğramasını beklediklerini, arkeolojik kazılar ile restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra bölgenin büyük önem taşıyacağını dile getirdi. (ORDU/DHA)