Çanakkale Bienali iptal edildi

Bu yıl beşincisi düzenlenmesi planlanan Uluslararası Çanakkale Bienali, iptal edildi. CABININ - Çanakkale Bienali İnisiyatifi'nden yapılan açıklamada iptal gerekçesi olarak "İçinde sanatın olmadığı gelişmeler" gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın Çanakkale Bienali'nin beş yıldır genesel sanat yönetmenliğini yapan Beral Madra yönelik sözlerinin ardından üç hafta kala tarihleri arasında 5. Uluslararası Çanakkale Bienali iptal edildi.

CABININ - Çanakkale Bienali İnisiyatifi'nden yapılan açıklamada iptal gerekçesi şöyle açıklandı:

"Bölgemizin son yıllarda yaşadığı savaş ve çatışma ortamı, ülkemizin son dönemde başından geçen elim ve vahim olaylar, herkes gibi bizleri de derinden sarsmış ve üzmüştür. Ülkemizin içinde bulunduğu bu ortamda, sanatın evrensel diliyle, uluslararası saygınlıkta bir etkinliği Çanakkale'de gerçekleştirmek, kentimizin barış kültürünü ve hoşgörüyü içselleştirmiş sosyal dokusunu görünür kılmak önemli bir sorumluluktu. Bu sorumlulukla, partner, bileşen ve destekçilerimizin de katkılarıyla çalışmalarımızı bu güne kadar özveriyle sürdürdük.

Gelinen noktada, Çanakkale Bienali'nin açılışına üç haftadan az bir süre kala, odağında sanatın olmadığı bir gündem etrafındaki gelişmelerden büyük üzüntü duyuyoruz. 3. Çanakkale Bienali'nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra, oluşan bu gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır.

Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, 10 yılı aşkın süredir yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali'ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz. Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali'ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz.

Sanatçı, katılımcı, paydaş, bileşen ve destekçilerimize şimdiye kadar gösterdikleri güven, destek ve emekleri için teşekkürlerimizi, derin saygı ve sevgilerimizi sunarız. Aylan Kurdi'nin cansız bedeninin sahilimize vurduğu günün birinci yıldönümünde, Çanakkale Bienali'ne katkı veren herkesin emeklerini ve gerçekleşemeyen 5. Çanakkale Bienali'ni vatansız kalmış tüm insanlara ithaf ediyoruz."

'DARBE DESTEKÇİSİ' DEMİŞTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 24 Eylül-6 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmeni Beral Madra’yı "CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen'', ''darbe destekçisi'' olarak nitelendirdi ve Çanakkale Belediyesi'nden ''Beral Madra’nın isminin bienal listeden çıkarılması'' talep etti.

'HDP’li bakkala da mı gitmeyelim''HDP’li bakkala da mı gitmeyelim'

'İKİ YILLIK ÖZVERİLİ ÇALIŞMA İPTAL OLDU'

İptal kararının ardından Beral Madra, bir açıklama yaptı. Kararı “kaygı ama saygıyla karşıladığını” belirten Madra, "5. Çanakkale Bienali küratörlük ekibindeki görevimle ilgili olarak Çanakkale AKP Milletvekilinin CHP’li Belediye Başkanı’na hitaben düzenlediği, haber ajansları, gazeteler ve sosyal medyada çıkan basın bülteninde her türlü ahlaki/insani sorumluluk dışlanarak, özgür ifade ve eleştiri hakkım yok sayılarak iftira, itham ve ihbar niteliğinde çarpıtılmış bilgiler verilmiştir. Bu basın bültenindeki itham, iftira ve ihbarları ve sosyal medyada yapılan bütün olumsuz ve saldırgan yorumları şiddetle kınıyorum ve hukuksal haklarımı saklı tutuyorum" dedi.

Madra şunları söyledi:

Sosyal medyadaki kimliğim ve Türkiye’de halen bir ölçüde geçerli olan ifade özgürlüğü bağlamında yansıttığım düşünce ve eleştirilerin çarpıtılması ve siyasal amaçlar için kullanılmasıyla ortaya çıkan sorunlu durumu düzeltmek, bienalin yapılmasını sağlamak ve Çanakkale bienalini hazırlayan ekibin baskı görmesini engellemek için bienaldeki görevimden çekildiğimi gereken mercilere gönderdiğim ileti ve basın yoluyla açıkladım.

Üzülerek belirtmeliyim ki, Çanakkale Bienali ekibinin basın bülteninde belirtilen koşulların olumsuzluğu bağlamında, benim çekilmemin de bienalin gerçekleşmesini sağlamayacağı açıklanmış ve iki yıllık özverili çalışmayla hazırlanan bienal iptal edilmiştir.

Siyasi gerginliğin, polemiklerin ve şiddetin aşırı yükseldiği günümüzde ve Türkiye’nin şiddet, savaş ve terör gündeminde bir bienal yapmanın bütün zorluklarını yaşayan ve önlerindeki süreçte de olası olumsuzlukları ve zorlukları görerek bu kararı alan bienal yapımcısı CABININ inisiyatifinin ve ekibinin bu kararını kaygıyla ve saygıyla karşılıyorum. Bu olumsuzluk dolayısıyla bana ulaşarak dayanışma gösteren herkese en derin teşekkürlerimi sunuyorum."

Etiketler Çanakkale Bienali