Vedat Türkali'yi kaybettik

Yazar Vedat Türkali bu sabah yaşama veda etti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Vedat Türkali'yi kaybettik... Haberi kızı Deniz Türkali sosyal medyadan duyurdu...

97 yaşındaki Türkali'nin bu sabah 06:00 sıralarında Yalova Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi. Doktoru Özgür Akın Oto, CNN Türk'e yaptığı açıklamada Türkali'nin idrar yolu enfeksiyonu ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Oto, "O bir yazardı ama komünist bir yazardı... Dünya sosyalist hareketinin önemli bir ismiydi... Eşim kendisinin asistanıdır. Onu uzun süredir tanırım. Türkiye sosyalist camiasının başı sağolsun" derken gözyaşlarına hakim olamadı. Dünya ve Türkali, Deniz Türkali ve Barış Pirhasan'ın babası, müzisyen Zeynep Casalini'nin dedesiydi.

'Vedat Türkali'nin son sözü: Birleşin''Vedat Türkali'nin son sözü: Birleşin'

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğan Vedat Türkali, Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de tutuklandı, 9 yıl hapis cezası aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965'te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi, Komünist gibi kitaplara imza attı.

1974'te Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda birincilik ödülünü, 1976'da Orhan Kemal Roman Armağanını kazandı. 2016'da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Geçmişte TKP üyesi olan Vedat Türkali, 2002 yılında DEHAP'tan milletvekili adayı oldu.

Fotoğraflarla Vedat Türkali...Fotoğraflarla Vedat Türkali...

Etiketler Vedat Türkali