Devlet Tiyatroları'nda yabancı oyunlara sahne yok!

Yeni sezonda Devlet Tiyatroları'nda yabancı oyunların sahnelenmeyeceği açıklandı. Kimi yerli oyunların da kaldırılması tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl "Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor" sloganıyla yeni sezona başlayacak olan Devlet Tiyatroları'nda (DT) kimi yerli oyunların kaldırıldığı, yabancı oyunların ise sahnelenmeyeceği bildirildi.

4 Ekim’de 8 oyunla, 65 sahnede açılış yapacak olan Devlet Tiyatroları’nın Genel Müdürü Nejat Birecik'in “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” açıklaması sosyal medyada tartışma yarattı.

DT'nin bu kararı almasında 15 Temmuz darbe girişiminin etkili olduğu iddia edilirken sahnelenecek oyunlarla da "milli beraberliğe" katkı sağlanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

DT, Birecik'in tartışmaya neden olan açıklamalarının tamamını ise bugün (29 Ağustos 2016) resmi internet sitesinden yayınladı.

İşte o açıklamanın tamamı:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, repertuvarında güncellemeye giden Devlet Tiyatroları (DT), tüm sahnelerde yeni sezona, "Türkiye'nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor" sloganıyla yerli oyunlarla "merhaba" diyecek.

Devlet Tiyatroları, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından, hainliğe karşı milli ve manevi duyguları pekiştirerek milletin birliğine katkı sağlayacak ve bu toprakların hikayesine ışık tutacak "yerli" oyunları repertuvarına ekledi.

Perdeler, bu kapsamda hazırlanan özel seçkideki 18 oyunla, 4 Ekim'de 12 bölge ve 65 sahnede, "Türkiye'nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor" sloganıyla açılacak.

Bu çerçevede, Ankara Devlet Tiyatrosu, Turan Oflazoğlu'nun yazdığı Bozkurt Kuruç'un yönettiği "4. Murat", Orhan Asena'nın yazdığı Sinan Pekinton'un yönettiği "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe", Ahmet Mithat Efendi'nin yazdığı, Türel Ezici'nin tiyatroya uyarladığı, Levent Suner'in yönettiği "Felatun Bey ile Rakım Efendi", Ülker Köksal'ın yazdığı Pervin Ünalp'ın sahneye taşıdığı "Sacide" ve Oktay Arayıcı'nın yazdığı İsmet Numanoğlu'nun yönettiği "Rumuz Goncagül" ile seyirciyle buluşacak.

İstanbul Devlet Tiyatroları ise Ahmet Hamdi Tanpınar'ın aynı adlı eserinden Kenan Işık tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmen koltuğunda Nurullah Tuncer'in oturduğu "Huzur" ve Recep Bilginer'in yazdığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Yunus Emre" ile tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

İzmir Devlet Tiyatroları Oğuz Atay'ın yazdığı Murat Sarı'nın yönettiği "Oyunlarla Yaşayanlar"la, Antalya Devlet Tiyatroları Tarık Buğra'nın yazdığı Sabri Özmener'in yönettiği "İbiş'in Rüyası"yla, Diyarbakır Devlet Tiyatroları Behiç Ak'ın kaleme aldığı Doğu Yaşar Akal'ın yönettiği "Tek Kişilik Şehir"le, Konya Devlet Tiyatroları Turan Oflazoğlu'nun yazdığı Bengisu Gürbüzer Doğru'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Fatih" ile tiyatroseverlerle buluşacak.

Trabzon Devlet Tiyatroları Savaş Dinçel'in yazdığı Uğur Keleş'in yönettiği "Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye"yle, Adana Devlet Tiyatroları Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in rejisörlüğüyle sahnelenen "Bu da Geçer Ya Hu" ile, Bursa Devlet Tiyatroları Musahipzade Celal'in yazdığı Erdi Mamikoğlu'nun yönettiği "İstanbul Efendisi"yle, Erzurum Devlet Tiyatroları Turgut Özakman'ın yazdığı Cengiz Toraman'ın rejisörlüğünü üstlendiği "Deli Bayramı"yla Sivas Devlet Tiyatroları Turgut Özakman'ın yazdığı Tomris Çetinel'in yönettiği "Fehim Paşa Konağı"yla, Van Devlet Tiyatroları ise Firuze Engin'in kaleminden Murat Demirbaş'ın rejisörlüğüyle sahnelenen "Hıdırellez"le seyirciye "merhaba" diyecek.

- "Vatan bütünlüğüne katkı için yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz"

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezon için repertuvarı sonuçlandırma aşamasındayken, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını belirtti.

DT'nin bu menfur saldırıdan bağımsız hareket edemeyeceğini ifade eden Birecik, "Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye Perdelerini Türk Tiyatrosuyla Açıyor" sloganıyla 12 bölgede, 65 sahnede sadece yerli oyunlarla Türk tiyatrosuyla perdeleri açacaklarını anlatan Birecik, repertuvarı hazırlarken, tüm Türk tiyatrosunun birikimi ve estetik değerlerini gözden geçirdiklerini, bu toprakların hikayesine öncelik verdiklerini bildirdi.

Hazırlanan özel seçkide, günümüzde de geçerliliği ve sözü olan tarihi karakterlerin üstüne kurulmuş oyunlardan tutun da çağdaş yaşamın gündelik sorunlarını işleyen eserlere kadar birçok oyunun bulunduğunu vurgulayan Birecik, bunun mili ve manevi bir görev olduğunu kaydetti.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaşan DT'nin repertuvarında 150'ye yakın oyun bulunduğunu aktaran Birecik, geçen yıl kapalı gişe oynayan "Neşe Dert Aşk" gibi oyunların bu yıl da sahneleneceğini ifade etti.

Yeni sezonda yeni sahnelerin de faaliyete geçeceğini ve atölyelerin devam edeceğini belirten Birecik, "Kaba siyaset rutubet gibidir sanatı çürütür, işimiz incelikli sanatçı bilinciyle estetik üretmek. Bu nedenle devlet tiyatroları, kaba siyasetten uzak incelikli sanatçı sorumluluğuyla halkıyla bütünleşerek çalışmaya devam edecek." dedi.