Poseidon: Bütün yıkananlara selam olsun!

Adana'daki antik şehirde Yunan tanrısı Poseidon'un tasvirinin bulunduğu bir mozaik bulundu. 1600 yıllık mozaiğin üzerinde dikkat çekici bir mesaj da yer alıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana'nın Yumurtalık İlçesi'ndeki Aigeai Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Yunan deniz tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı. Mozaiğin alt kısmında Grekçe, 'Bütün yıkananlar size selam olsun' anlamı taşıyan yarım bir metin olduğu belirtildi.

Antik dönemde 'Kilikya Pedias' ya da 'Ovalık Kilikya' adıyla bilinen ve önemli bir liman kenti olan Aigeai Antik Kenti kazıları, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faris Demir'in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor. Demir, Roma Dönemi'ne ait 4 mozaikli alanın kazısının yapıldığını, kurtarma kazılarında yine aynı döneme ait hamamın 'Frigidarium' (Soğukluk) bölümünün zemininde Yunan deniz tanrısı Poseidon tasvirli mozaik bulunduğunu açıkladı.

poseidon1

EROS TASVİRİ BULUNMUŞTU

Çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, antik dönemde önemli bir liman kenti olan Yumurtalık tarihinin M.Ö. 2'nci Yüzyıl'a kadar uzandığını söyledi. Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldığını, ayrıca bir sağlık merkezi ve antik dönemin hastaneleri olan Asklepion ile de ünlü olduğunu anlatan Tari, zengin tarihsel kalıntıya sahip bölgede, daha önce de antik Yunan tanrısı Eros'un tasvirlendiği mozaik bulduklarını söyledi. Tari, Poseidon mozaiğin alt kısmında ise Grekçe, 'Bütün yıkananlar size selam olsun' anlamı taşıyan yarım bir metin olduğunu kaydetti.

poseidon

YUNUS FİGÜRLERİ

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu da ilçedeki kazıda buldukları tasvir ve yazının dikkat çekici olduğunu vurguladı. Dervişoğlu, Poseidon mozaiği hakkında şu bilgileri verdi:

"Antik kentteki kazılarda 11.39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrılmış ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirlerin bulunduğu mozaik bulduk. Tasvir tamamen tahrip olmakla birlikte kuzey yönünde yer alan dairesel çerçeve içerinde cepheden tasvirlenen elinde üç dişli yaba, bir omuzunu kapatacak bir örtüsü yer alan Yunan mitolojisinde denizler, depremler ve atlar tanrısı, Kronos ile Rheia'nın oğlu Zeus ve Hadesin kardeşi Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirin sağında ve solunda yunus balığı figürleri görülmektedir. Mozaiğin MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülüyor."(DHA)