'Aslı Erdoğan için nöbete var mısınız?'

Yazar ve sanatçılar, Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi. Erdoğan özgür kalana kadar nöbet tutma çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem’in Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazar Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasını edebiyat dünyasının usta kalemleri tepkiyle karşıladı.

Yazar Mario Levi, Twitter hesabından ‘#AslıErdoğanBirYazardır’ etiketiyle paylaştığı mesajında, "Yazmak bir çile, edebiyat bir çığlıktır. Ve her kalem kendi özgürlüğünü arar" dedi. Levi bir sonraki mesajındaysa, "Edebiyat öncelikle haslığı ve sahiciliği bekler. Bir şöhret malzemesi yapıldığında tüm saflığını kaybeder" notunu düştü.

Yazar Aslı Tohumcu ise, "Aslı Erdoğan özgür kalana kadar nöbet tutmaya var mısınız?" çağrısıyla yazar ve sanatçıları Özgür Gündem’de yazmaya davet etti. Kısa sürede bu çağrıya Murat Meriç, Ertuğrul Mavioğlu, Aslı Uluşahin, Anıl Mert Özsoy, Aslı E. Perker yanıt verdi.

Tutuklama kararını "korkunç hata" değerlendiren Elif Şafak, "Aslı Erdogan edebiyatçı, kalem ehlidir; tutuklanması korkunç hata; bir an evvel özgür kalmalı, yazmalı, bizler gene okumalıyız güzel eserlerini" mesajını paylaştı.

'DEMİRDEN KORKAN TRENE BİNMEZ'

Eleştirmen Semih Gümüş, "Aslı Erdoğan yaratıcı, yazar, insan hakları savunucusu. Tutuklanması akla bile getirilemez... Bir an önce serbest bırakılmalı..." diyerek tepkisini dile getirdi.

Erdoğan’ın tutuklanmasına tepki gösterenlere Hayko Bağdat da katıldı: "Kürde dokunan, derdini sahiplenen, barış diyen, yeter diyene gözdağı veriyorlar. Aslı Erdoğan tutuklandı. Demirden korkan trene binmez be..."

Başar Başarır, "Aslı Erdoğan yazar. Yazı yazar. Noktası, virgülü, ünlemi bu kadar. Abesle iştigal etmeyiniz" derken, Ahmet Ümit de şu öneride bulundu: "Günün kitap önerisi, sevgili dostum, göz altındaki yazar Aslı Erdoğan'ın ‘Mucizevi Mandarin’i. Okuyalım, okutalım."

‘BARIŞTAN YANA OLDUĞU İÇİN…’

Erdoğan’ın tutuklanmasını gazetelerin haberlerini sosyal medya hesabından paylaşarak tepkisini gösteren yazarlar da oldu. Bu isimlerden Mehmet Eroğlu, "Türkiye’nin yeni ayıbı: Aslı Erdoğan tutuklandı" başlığını okurlarıyla paylaştı.

Gazeteci yazar Fehim Taştekin ise yaşanılan gelişmeyi Twitter hesabından, "Aslı önemli 1 yazar olduğu için değil Kürt halkına uygulanan zulme karşı barıştan yana olduğu için isyan ediyorum" şeklinde yorumladı.

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise, "Bugüne kadar gazete yazılarını okuduğum Aslı Erdoğan'ın 'Kabuk Adam'ını az önce bitirdim. Çok şey kaçırmışım. Sırada diğerleri var." dedi.

Halk müziği şarkıları söyleyen Aynur Doğan, "#AsliErdogan biz senin sadece barış, demokrasi ve adalet için yazdığını biliyoruz..." mesajıyla Erdoğan'a destek oldu.

Onur Caymaz, "Tabii ki Aslı Erdoğan serbest kalacak, mecbur bırakacaklar, hepimizin görüş gününde olduğu bu açık cezaevine, aramıza katılacak." derken, Akif Kurtuluş, "Kardeşim Aslı Erdoğan!" ifadelerini kullandı.

Aslı Erdoğan'ın serbest bırakılmasını isteyen Latife Tekin, şu mesajı paylaştı: "Kültür Bakanımız Nabi Bey, siz de yazardınız bir vakitler, yanlış mı anımsıyorum."

Hilmi Bulunmaz da, "Aslı Erdoğan'ın yazınsallığını benimsemesem bile Aslı Erdoğan'ın özgürlüğünü sonuna dek benimsiyor, destekliyor, önemsiyorum!" diyerek Erdoğan'a destek oldu.