TYS'den Aslı Erdoğan'a destek: O sesi sahipleniyoruz

Türkiye Yazarlar Sendikası, Aslı Erdoğan için bir bildiri hazırladı. Bildiride, "Aslı Erdoğan yalnız değildir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), kapatılan Özgür Gündem gazetesinin gözaltına alınan Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan için bir toplantı düzenledi. Beyoğlu'ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda bir araya gelen sendika üyeleri, özgür düşüncenin susturulamayacağını vurguladılar.

Toplantı, TYS Başkanı Mustafa Köz, Sema Kaygusuz ve Mehmet Said Aydın'ın konuşmalarıyla başladı.

Kaygusuz, yaptığı konuşmada Aslı Erdoğan’ın “An itibariyle gözaltında yapayalnız olduğunu ve dışarıdaki insanların onun kozmik yalnızlığını asla anlayamayacağını” ifade etti. Erdoğan'la aynı çağda yazan bir yazar ve onu okuyan bir okur olarak daima gurur duyacağını belirten Kaygusuz, yazarlara özgürlük, kardeşlik, barış konularında artık naifliği bir kenara bırakıp daha öfkeli yazmak gerektiği çağrısında bulundu. Aslı Erdoğan’ın gözaltına alınmasından sonra onun bütün okurlarının sokağa dökülmesi gerektiğini belirtip, 'insanların daha ne olacak, bize bir şey yapacaklar' korkusuyla yaşamalarından daha korkunç bir şey olmadığını ve bunu görmekten, insanların sesini çıkarmamasından dolayı daha da üzgün olduğunu anlattı.

Kaygusuz'un konuşmasının ardından okuduğu ortak bildiri şöyle:

“Özgür Düşünce Susturulamaz!

Aslı Erdoğan Yalnız Değildir!

Bir darbe teşebbüsünden kurtulan Türkiye şimdi sonu gelmeyen bir baskı rejiminin içine sürükleniyor. Gazeteciler, akademisyenler ve yazarlar işten atılıyor, tutuklanıyor, işkenceye maruz kalıyor.

Son hedeflerden biri de yazar Aslı Erdoğan oldu.

Onun sesini susturmayı amaçlayan baskı, özgür düşünceye yönelmiş demektir.

Biz o sesi sahipleniyoruz.

Tercih yapması gerekenler, yazarlar değil yöneticilerdir.

Baskı ve zulümle mi yaşam sürecekler, yoksa demokrasi ve kardeşliği mi seçecekler?

Bizler demokrasiden, kardeşlikten ve barıştan yana durmaya, olmamız gerektiği gibi özgür düşüncemizi söyleyip yazmaya devam edeceğiz.”

'HAKSIZLIKLARA KARŞI DİRENDİ'

Sema Kaygusuz’un bildiriyi okumasının ardından Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydost bir konuşma yaptı. Aydost, Aslı Erdoğan’ın başarılı bir mühendislik öğrencisiyken dünyada ve ülkede yaşanan haksızlıklara dayanamadığı için önce ülkedeki Afrika asıllı göçmenlerin maruz kaldığı ırkçılık hakkında, daha sonra hayata dönüş operasyonları üzerine yazı yazdığına dikkat çekti.

'KİBRİ BIRKAMALIYIZ'

Aydost'un konuşmasının sonrasında Ayşegül Devecioğlu, Necmiye Alpay, Seray Şahiner, Murat Uyurkulak gibi isimler söz alıp Erdoğan’a desteklerini bildirdiler. Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan’ın Özgür Gündem’de yazmayı bilinçli olarak tercih ettiğini ve Kürt meselesine ve dolayısıyla yaşananlara karşı bütün yazarların yüklenmesi gereken sorumluluğu herkesten önce omuzlarına aldığını belirterek tüm yazarlara çağrıda bulundu. Murat Uyurkulak da “Artık kibri bırakıp bir arada olmalıyız” diye konuştu.

Toplantının ardından yazarlar, Aslı Erdoğan’a destek olmak üzere Çağlayan Adliyesi’ne gittiler.