Genco Erkal'ın 'Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht' oyununa OHAL engeli

Genco Erkal'ın Nazım Hikmet oyununa OHAL engeli geldi. Başbakan Binali Yıldırım ise Yenikapı mitinginde Nazım Hikmet şiiri okudu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ünlü tiyatrocu Genco Erkal'ın yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun açık hava tiyatrosu, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından alınan güvenlik tedbirleri gerekçe gösterilerek iptal edildi. Tülay Günal ve Genco Erkal’ın birlikte rol aldığı 'Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht' adlı oyun, İstanbul Kadıköy Lisesi'nin bahçesindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nda sergileniyordu.

GEREKÇE: YASAL ZORUNLULUK

Sözcü gazetesinden Fırat Tur'un haberine göre, İstanbul Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği, Dostlar Tiyatrosu’na gönderdiği bir yazıyla etkinlik için yapılan sözleşmenin 'yasal zorunluluktan dolayı' feshedildiğini duyurdu. Okul Aile Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri konulu yazısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazılarına istinaden sözleşmeyi feshettiğini belirtti.

MÜZİKAL SÖYLEŞİ

Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve oynadığı 'Güneşin Sofrasında Nâzım ile Brecht', 20. yüzyıl edebiyatının iki önemli ismi Nâzım Hikmet ile Bertolt Brecht’i 'Güneşin Sofrası'nda', bir müzikal söyleşiyle buluşturuyordu. Eserde, aralarında Zülfü Livaneli, Fazıl Say, Timur Selçuk, Cem Karaca ve Edip Akbayram gibi isimlerin de bulunduğu müzisyenlerin besteleri de yer alıyor.

'KORKU YASAKÇILIĞIN İKİZ KARDEŞİDİR'

Sanatçılar Girişimi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Korku yasakçılığın ikiz kardeşidir” denilerek, “Dostlar Tiyatrosu yalnız değildir ve bu topraklar yaşadıkça yalnız kalmayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, OHAL ilk genelgesinin 3. ve 4. maddeleriyle “kültür ve sanat etkinliklerinin, festivallerin düzene sokulacağı” vurgusunun ardından birçok ilde tiyatrolara perde kapatıldığı, festivallerin yasaklandığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda sanatçı kıyımı yaşandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Sistemin üstüne çıkıp tepinenler, sanattan ve sanatçıdan, yani gerçekten korkuyorlar. Buradan OHAL yetkilerine sahip AKP hükümetine açık çağrı yapıyoruz. Sanattan, sanat yaratıcılarından elinizi çekin. Sanatı, sanatçıyı yasaklayanlar geleceğin kaybedenleridir. Bunun böyle bilinmesini isteriz” denildi.