Dünya'nın en büyük Ezidi tapınağı inşa ediliyor

Ermenistan'da dünyanın en büyük Ezidi tapınağı yapılıyor. Yapılan tesisde ibadethaneni yanı sıra müze ve ilahiyat okulu da yer alacak

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermenistan'da, dünyanın en büyük Ezidi tapınağı inşa ediliyor. Ezidi bir iş adamı tarafından finanse edilen projenin gelecek yıl tamamlanması bekleniyor.

Agos gazetesinin haberine göre, Ermenistan'da bulunan Aknalich köyünde, dünyanın en büyük Ezidi tapınağı yapılıyor. Yapılacak komplekste Ezidilerin yaşadığı katliamları anlatan bir müze ve ilahiyat okulu da yer alacak.

Tapınağın üzerine, altın kaplama güneş sembolü olan kemerli bir çatı yapılacak. Bu çatının etrafında ise 7 tane kubbe yer alacak. Yüksekliği 25 metreye ulaşması planlanan tapınakta, Ermenistan graniti ve İran mermerleri kullanılacak. 200 metrekarelik bir ibadet yeri ayrılan komplekste, konferans salonu, müze ve ilahiyat okulu da inşa edilecek.

Quba Mere Diwane adı verilen bu tapınak, Moskova'da yaşayan Ezidi işadamı Mirze Sloian tarafından finanse ediliyor. Projenin gelecek yıl bitirilmesi öngörülüyor.

Uluslararası Ezidi organizasyonu olan Yazda'nın İngiltere şubesinden Ahmed Burjus, “Topluluğumuz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan bu tapınak bizim için çok önemli. Dünyanın dört bir yerine dağıldık ve çocuklarımızın kültür ve kimliklerini korumak için her yerde tapınağa ihtiyacımız var” dedi.

Aknalich'deki tesis, Musul'un yaklaşık 55 km kuzeyinde bulunan en kutsal Ezidi tapınağı Laleş'i gölgede bırakma amacı taşımıyor. Ezidi inancına sahip kişilerin Laleş'e bir kere hac ziyaretinde bulunmaları bekleniyor. EurasiaNet'e konuşan Ezidi Ulusal Birliği Başkan Yardımcısı Khdr Hajoian, “Sadece bir tane Laleş olacak” sözleriyle mabedin önemini vurguladı..

Ezidiler yaklaşık 35 binlik nüfuslarıyla Ermenistan'daki en kalabalık azınlık grubunu oluşturuyor, fakat Ermenistan'daki Ezidilerin birçoğu başka yerlerde, özellikle de Rusya'da çalışmak için ülkeden ayrılıyor.

Etiketler Ermenistan ezidiler