Cazın duayenlerine onur ödülü

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen İstanbul Caz Festivali'nin ödül töreni gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 23'üncü İstanbul Caz Festivali'nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü cazın iki duayen ismine verildi. Cazın en önemli bestecilerinden Özdemir Erdoğan'a ve ülkemizin caz ve hafif müzik tarihinde önemli bir yer tutan saksafon ustası Ergüven Başaran’a ödüllerini İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin verdi.

Avusturya Başkonsolosluğu Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi'nde gerçekleştirilen törende Erdoğan, ödülü almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "İnşallah bundan sonra ülkemizde yetişen, ülkemiz müziğine hizmet eden birçok arkadaşım da bu ödülü alır" dedi.

Saksafon sanatçısı Ergüven Başaran ise "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün, hayatının en güzel ödülü olduğunu söyledi.

Törenin ardından, kariyeri boyunca Ajda Pekkan, Nilüfer, Nil Burak gibi isimlere konserlerinde eşlik eden Ergüven Başaran'ın 6 kişiden oluşan grubu "Swing UNLTD" ile çeşitli ülkelerden müzisyenlerden kurulu Uninvited Jazz Band konser verdi.

1969'DA İLK ALTIN PLAK ÖDÜLÜNÜ ALDI

1960 yılında TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası üyesi basçı Eray Turgay’ın yönlendirmesi ile caz müziğiyle buluşan Özdemir Erdoğan 1962-1964 yıllarında aldığı klasik gitar eğitiminin ardından kuzey ülkelerinde profesyonel müzik kariyerini geliştirerek caz müzisyenleriyle tanışma ve çalışma fırsatı buldu. 1968 yılında ilk profesyonel orkestrasını kurdu ve yılın en iyi gitaristi ödülünü aldı. 1969 yılındaki çalışmaları ona ilk altın plak ödülünü getirdi ve bunu birçok ödül takip etti. 1974 yılından sonra besteci yönüne ağırlık verdi, yaptığı besteler birçok ödül aldı. 1990’lı yıllarda Türk müziği yorumlarıyla yine geniş kitlelere ulaştı. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2014’te yayımladığı Türk Caz Tarihinde Işıksız Kalanlar albümünün ardından birikimiyle cazın en önemli bestecileri arasında yer almaya devam ediyor.

SWING'E NEFESİYLE HAYAT VERDİ

Festivalin ikinci Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise profesyonel müzik hayatına 1961 yılında başlayan ve ülkemizin caz ve hafif müzik tarihinde önemli bir yer tutan bir saksofon ustası Ergüven Başaran’a verildi. Müziğe Tevfik Çelen ve Salih Durutaş’tan klarinet, Celal Bozsay’dan alto saksafon, Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan armoni dersleri alarak başlayan Başaran 1963 yılından itibaren batı müziğinin Türkiye’de yer etmesinde büyük payı olan birçok farklı orkestrada saksafoncu olarak yer aldı. Türkiye’nin dört bir yanında en saygın kulüplerde konserler veren Başaran Ajda Pekkan, Nil Burak, Nazan Şoray gibi 1970’lerin pop divalarının vazgeçilmez saksafoncusu oldu. 1982 yılında Süheyl Denizci’nin kurduğu TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda görev almaya başlayan ve 2002 yılına dek bu orkestradaki görevini sürdüren Başaran, Türkiye’de ilk defa dört saksofoncunun bir araya geldiği İstanbul Saksofon Dörtlüsü’nü kurdu.