'Toprak Ana'nın yeni yeri belli oldu

Mehmet Aksoy’un geçtiğimiz ocak ayında sökülen 'İki Çocuklu Toprak Ana' heykelinin yeniden yapılacağı yer belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un 12 yıl önce Ümraniye’de yaptığı ve geçen ocak ayında sökülen 'İki Çocuklu Toprak Ana' heykelinin yeniden yapılacağı Avcılar’daki yeri belirlendi.

Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, Aksoy'un yaptığı heykelinin de bulunduğu 11 bin dönümlük arazinin Milli Emlak'a ait olduğu gerekçesiyle açılan dava sonuçlanınca arazinin devredilmesine karar verilmiş, ocak ayında da heykel buradan kaldırılmıştı.

TEKLİF BAŞKANDAN...

Avcılar’da doktorluk yaptığı dönemde soyadından dolayı kendisine yakıştırılan ‘Toprak Ana’ sloganını benimseyen Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, bu gelişmeler üzerine heykeltıraş Mehmet Aksoy'a Avcılar’da ‘Toprak Ana’ heykeline yer ayırmaya hazır olduklarını iletti. Paşaeli Kent Ormanı Parkı’nda kendisine gösterilen yeri çok beğenen Aksoy, çalışmalara kısa süre içerisinde başlanacağını belirtti.

MEHMET AKSOY

'MAALESEF BUNLAR BAŞIMIZA GELİYOR'

Aksoy şunları söyledi: “Burada insan, doğa, sanat bütünlüğü olacak. İnsanları heykel ile karşılaştırıp, gençlerin, çocukların hafızalarında heykel imajı oluşturmak istiyoruz. Heykelin konusu; iki çocuklu Kibele (Anadolu kökenli ana tanrıça) ‘Toprak Ana’ daha doğrusu. İyiyi, kötüyü güzeli, çirkini bağrında taşıyan, onlara sahip çıkan besleyen koruyan bir ana bu toprak ana. Şu andaki Türkiye’deki durumu düşünürsek nasıl farklılıkların karşı karşıya konulduğunu, nasıl düşman ilan edildiklerini görüyoruz. Bu kadar çok kültürün, bu kadar çok etnik kökenli bir memlekette maalesef bunlar başımıza geliyor. Bu zenginlik tam tersine düşmanlık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Dinimiz, kültürlerimiz, yani o kadar çok ki o etnik kökenlerin karşı karşıya konulması çok üzücü. Bununla biz bir şey söylemeye çalışıyoruz burada. Biz, ne olursan ol, insan ol. Toprak Ana’nın bağrındaysak hepimiz oradan geldik. Doğayı ve insanı kutsuyoruz.”