'Bu utanç bir daha yaşanmasın'

Türkiye Yayıncılar Birliği geçtiğimiz günlerde Sur'daki deposu kimliği belirsiz kişilerce ateşe verilen Avesta Yayınları’na yönelik saldırıyı kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Yayıncılar Birliği'nden yapılan açıklamada, “Kitap yakmak, baskıcı rejimlerde görülen, toplumları hafızasızlaştırmak ve ehlileştirmek amacıyla yapılan, sonrasındaysa tarihe utanç verici bir insanlık suçu olarak geçen hazin olaylardır” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Avesta Yayınları’nın Diyarbakır’ın Sur ilçesi, İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan deposu 10 Haziran 2016 gecesi 22.00 sularında, kimliği belirsiz kişilerce ateşe verilmiştir. 3 odalı deponun bir odasında çıkan yangın teravih namazından dönen yurttaşlar tarafından söndürülmüş, yangının şans eseri erken fark edilmesi deponun diğer odalarına sıçramasını önlemiştir. Yangın sırasında çok sayıda kitap zarar görmüş, ciddi maddi hasar olmuş, söndürme çalışması sırasında ıslanan kitaplarla yayınevinin zararı katlanmıştır. Yayınevi sorumlusu daha önce tehdit almadıklarını, sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde depodan 30 kitap çıkarılıp yakıldığını, iki olay arasında bağ olabileceğini belirtmiştir.

Kitap yakmak, baskıcı rejimlerde görülen, toplumları hafızasızlaştırmak ve ehlileştirmek amacıyla yapılan, sonrasındaysa tarihe utanç verici bir insanlık suçu olarak geçen hazin olaylardır. Avesta Yayınları’na yapılan hain saldırıyı kınıyor, suçluların bir an önce bulunmasını ve cezalandırılmalarını, yayınevinin hasarının karşılanmasını talep ediyor, ülkemizde kitap yakma utancının bir daha yaşanmamasını diliyoruz."