Apollo’ya adanmış ilk tarihi kehanet bulundu

Atina'da bin 800 yıllık bir kuyuda Apollo’ya adanmış ilk tarihi kehaneti anlatan yazıt bulundu. Kazıları yürüten Dr. Jutta Stroszeck, "Yazıtta ilk defa Apollo ismine rastladık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazıları Alman Arkeoloji Enstütüsü adına yürüten Dr. Stroszeck, Delphi’de kehanetlerin Antik Yunanlılar tarafından sıkça işlendiğini, Atina Kerameikos’ta bulunan yazıtın bulunduğu kuyunun ise su falı için kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Stroszeck, Antik Yunanlılar kehanetlere sadece gelecek için değil, sevgili bulma, yolculuk, hastalık gibi gündelik meseleler için de danıştıklarını sözlerine ekledi.

20’DEN FAZLA YAZIT BULUNDU

Arkeoloji Haber'in Haaretz'den aktardığı bilgiye göre Akropolis’in kuzey batısında, Eridanos ırmağının kenti doğudan batıya ikiye böldüğü yerde Kerameikos sit alanının bulunduğunu ifade eden Stroszeck, Atinalıların bu bölgeye ırmak boyunca kamu kullanımı için kuyular inşa ettiğini söyledi.

Atinalılar için suyun önemi hakkında bilgiler veren Stroszeck, “Yunan dininde su, özellikle içme suyu, su perileri tarafından korunurdu ve bu periler suya kötü davranıldığında acımasız oluyorlardı. İnsanlar minyatür gemilerin içine çeşitli içecek ve hediyeler koyup, su perilerine adak sunarlardı” dedi.

600 m2’lik bir alana yayılan Kerameikos ve çevresinde kazı çalışmaları 19.yy’dan beri devam ettiğini anlatan Stroszeck, çalışmalar esnasında daha önce mermer bir göbek taşının (omphalos) gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

kuyu

Vinç yardımı ile dikkatlice kaldırılan taşın altından ise kil duvarla çevrili, içinde her biri aynı cümleyi tekrarlayan 20’den fazla Yunanca yazıt bulunan kuyu çıktı. Yazıtta, ‘Bana gel O Paean (Apollo) ve gerçek kehaneti getir' yazıyor.

2 BİN 500 YILLIK HAMAM

Kazı çalışmalarında ayrıca şehir kapısının 60 metre dışında Yunanlı ozan Isaios’ın anlattığı, Aristofenes’e ithafen, günümüzde spa olarak adlandırabileceğimiz hamam kalıntıları gün yüzüne çıktı. Hamamın seyahat edenler, Atinalı öğrenciler, çömlekçi gibi zanaatçılar ve fahişeler tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

atinada-apollo