Orhan Kemal külliyatı genişliyor

Edebiyatımızın usta kalemlerinden Orhan Kemal'in 46. ölüm yıl dönümünde oğlu Işık Öğütçü'den iyi haberler geldi. Öğütçü, babasının kitaplara girmemiş öykülerini eylül ayında yayınlayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hanımın Çiftliği, Murtaza, Bereketli Topraklar Üzerinde, Baba Evi, Avare Yıllar, Tersine Dünya, Ekmek Kavgası, 72. Koğuş, Gurbet Kuşları, Vukuat Var, Kaçak olmak üzere pek çok yapıta imza atmış bir isim Orhan Kemal... 2 Haziran 1970’te kaybettiğimiz yazar için en küçük oğlu Işık Öğütçü, ailesinin de desteğini alarak pek çok çalışmaya imza attı.

Öğütçü, Evrensel'den Kadir İncesu'ya on altı yıldır Cihangir’de faaliyette olan Orhan Kemal Müzesi'ne ilginin giderek arttığını söyledi. Öğütçü, "Kitaplarının ilk baskıları, yurt dışında yayımlanmış nüshaları, küçük objeler, kullandığı eşyaları, giysileri, çalışma odası, kitapları, daktilosu, sanki çıkıp gelecek ve odasına girip çalışacak şekilde hazır bekliyor" dedi.

Babasının dosyalarda, dergilerde, gazetelerde kalan yazılarını, öykülerini, şiirlerini ve romanlarını da kitaplaştıran Öğütçü şunları anlattı:

Şu an itibariyle dokuz kitaba imza attım. Bunları sırasıyla söyleyecek olursam: İlk kitabım babamın şiirlerini ve günlüklerini derlediğim “Yazmak Doludizgin”, dedemin anılarını kitaplaştırdığım “Abdülkadir Kemali Bey’in Anıları”, daha sonra da üstadın düzyazılarını derlediğim “Önemli Not”, dedemin Toksöz gazetesi makalelerini bir araya getirdiğim “Toksöz 1924”, onunla yapılan röportajları ve eserlerinin eleştirilerini derlediğim “Zamana Karşı Orhan Kemal”, Ahmet Ümit ile editörlüğünü yaptığımız Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan “Orhan Kemal”, yine Orhan Kemal’in yaptığı röportajların olduğu “Orhan Kemal Soruyor”, fotoğraflarından yola çıkarak yazdığım Fotobiyografi kitabı “Orhan Kemal Sessizlerin Sesi” ve senaryolarını içeren “Bilinmeyen Senaryolar”. Tabii bunların dışında babamın yazıp unuttuğu, gazete ve dergi sayfalarında kalan tefrika romanlarını da gün ışığına çıkardım. Bunlar da “Yüz Karası”, “Uçurum” ve “Kenarın Dilberi”dir. Ayrıca üç eserini “Nâzım Hikmet’le 3.,5 Yıl”, “Arkadaş Islıkları” ve “Tersine Dünya”yı da tiyatroya uyarladım. Eylülde kitaplarına girmemiş, yine dergi ve gazete sayfalarında kalmış öykülerini bir kitapta toplayacağım. Bu çıkacak. Gelecek yıl ise “Mektuplar” kitabını yayımlatmayı düşünüyorum. Çok üretken bir yazar. Bakalım başka sürprizler önümüzdeki yıllarda olacak mı? Göreceğiz.