Kültür Bakanı Kız Kulesi'nde: Yapılan işlemleri belgeleriyle yayınlayacağız

Kız Kulesi restorasyonunu ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı, kuleyi 2023 Mart ayında açabileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'yıkıldı' iddialarıyla gündeme gelen Kız Kulesi'ni ziyaret etti. Restorasyonla ilgili incelemelerde bulunan Ersoy, 2023 yılı mart ayına kadar Kız Kulesi'ni açacaklarını söyledi.

DHA'nın haberine göre, Kız Kulesi ile ilgili iddialara değinen Ersoy, "İtalya'da da bu çaplı restorasyona gittiğiniz zaman dışına bir koruma iskelesi çekilir, koruma iskelesinin önüne de jüt örtü çekilir. Jüt zaten yarı şeffaftır. Özellikle yarı şeffaf çekiliyor ki görebilin diye. Burası dünyada en çok görüntülenen 5 binadan birisi. Bunu özgün haliyle ne kadar görüntülersek bizim için, İstanbul için, Türkiye için o kadar önemli" ifadelerini kullandı.  

Kız Kulesi'nin kubbe kısmından sökülen betonarme yapının binaya yük bindirdiğine dikkat çeken Bakan Ersoy, "Beton ve inşaat demiri kullandığınız zaman yapının yükünü inanılmaz derecede artırıyorsunuz. Mevcut yapı tasarlanırkenki statik yapısından çok uzak hale getiriyorsunuz. Yapıda orta ve uzun vadede ciddi hasarlar oluşturuyor. Binanın statiğini bozuyorsunuz. Bütün eklentiler statiği el verdiği ölçüde söküldü. Yapı orta şiddetli bir depremde yıkılmaya müsait. 80 yıllık betonarme kullanıyorsunuz" dedi. 

Ersoy, "Hocalarımızın hazırladığı proje dahilinde özgün malzemeleri, ahşaplardan tekrar bu yapıyı ahşaptan orijinaline uygun şekilde üretip yerine takacağız. Üzerine yine kurşun kaplaması gelecek. Onun üzerine dış etkenlere dayanıklı metalden bayrak direği oturtulacak. Kubbenin üst tarafında da orijinalinde olduğu gibi altın varaklama işlemi de yapılacak. Bayrak direği sivri bir yapı olmasına rağmen yıldırımlardan koruyacak herhangi bir önlem alınmamış. Yıldırımlı bir havada bina devamlı yıldırım yemiş. Bunlarla ilgili gerekli önlemleri de alıyoruz" diye konuştu. 

 

Yeterli bilgi verilmediği yönündeki eleştirilere yanıt veren Ersoy, "Ben bu eleştiriye katılmıyorum. Bu çalışmaya Eylül 2021 sonunda başladık. O tarihten itibaren hocalarımızla birlikte düzenlendiğimiz basın toplantısında yapacağımız işlemleri anlattık. Şeffaflık adına kizkulesi.com adlı bir siteyi de devreye alıyoruz. Burada yapılan işlemlerin tamamını belgeleriyle birlikte yayınlayacağız. Çok şeffaf bir şekilde her şey orada belirtiliyor" ifadelerini kullandı.

Müze kart uygulamasının burada da geçerli olacağını söyleyen Ersoy, "İnşallah yılsonuna doğru bütün bu çalışmaları burada tamamlayacağız. Ocak şubat gibi, hava müsait değil ama hedefimiz mart ayına kadar burayı tekrar ziyaret edilebilecek hale getirip 2023 başında başta Türk halkı olmak üzere dünyaya burayı tekrar sergilemek" dedi.(HABER MERKEZİ)