Kulis: AK Parti TYM ve AYM Kanunlarını değiştirmeye hazırlanıyor

AK Parti kulislerinde yargı krizi tartışmalarını sonlandırmak için iki kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin önerilerin gündeme geldiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararından sonra, AK Parti içinde Terörle Mücadele Yasası ve Anayasa Mahkemesi Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun'da değişiklik yapılması için çalışmaların başladığını yazdı. Zeyrek'in "Erdoğan yalnız kaldı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“AK Parti, bu amaçla bazı yasal değişiklikler planlamış. Öncelikle Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 3. ve 4. maddeleri değiştirilmek isteniyor. Amaçlanan şey ise söz konusu maddelerin AYM içtihatları çerçevesinde Anayasa'nın 14. maddesiyle uyumlu hale getirilmesi. AYM kararlarında ‘14. maddede tanımlanan suçlar açık yazılmamış’ yorumunu yapıyordu. Plana göre TMY'de Anayasa'nın 14. maddesinde belirtilen suçlar daha açık bir şekilde yazılacak.

İkinci önemli değişiklik ise (AYM Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki) 6216 sayılı Kanun'da yapılacak. Söz konusu kanunun 66. maddesi mahkeme kararlarının bağlayıcılığını düzenliyor ve geçmişten kaldığı için Bireysel Başvuru Hakkı kapsamındaki kararlarla ilgili özel bir düzenleme yer almıyor. Yeni düzenlemeyle Bireysel Başvuru konusundaki AYM kararlarının bağlayıcı niteliği değiştirilmek isteniyor.” (HABER MERKEZİ)