Kuleba: Rusya ile 4 konuda anlaştığımız iddiası doğru değil

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'yla yürütülen müzakerelerde 4 konuda anlaşma sağlandığı iddiası doğru olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya ile barış müzakerelerinin zor ilerlediğini, tartışıldığı belirtilen 6 temel başlıktan 4'ünde anlaşmaya varıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Facebook üzerinden açıklama yapan Kuleba, “4 konu üzerinde Rusya ile herhangi bir anlaşmaya varamadık. Müzakere süreci zor ilerliyor. Ukrayna'nın pozisyonu çok güçlü ve taleplerimizden vazgeçmiyoruz” dedi.

İlk adım olarak ateşkes istediklerini aktaran Kuleba, “İlk etapta ateşkes ilan edilmesini istiyoruz, ardından güvenlik garantileri verilmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün kabul edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, '4 BAŞLIK ÜZERİNDE MUTABAKAT VAR' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO liderler zirvesi dönüşünde, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna müzakerelerinde 4 konu üzerinde anlaşma sağlandığını söylemişti.

Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Ama bu 6 başlığın 6’sını da her iki taraf kabullenmiyor. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” demişti.

“Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Ukrayna ilk başlarda bu konuya önemle asılıyordu ama daha sonra NATO üyeliğinden çekilebileceğini Zelenskiy ifade etmeye başladı” diyen Erdoğan, şunları söylemişti:

“Bir diğer konu, özellikle Rusya’nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi. Zelenskiy bunu da kabul etti. Bir diğer konu silahsızlanma meselesi. Tabii Ukrayna bir devlet, yani silahsızlanmayı A’dan Z’ye kabul söz konusu değil. Ama bu konu da anlaşılamaz değil. Yani orada da belli tavizlerin verilebileceğini Ukrayna tarafı ifade etti. Dördüncü konu, ki yine Ukrayna’nın da burada bir mutabakatı var; o da bu kolektif güvenlik dedikleri mesele. Bu konuda da Ukrayna olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ama tabii Ukrayna Kırım ve Donbas konularında bu kadar rahat değil. Donbas meselesinde en sonda güzel bir adım attı, bana göre akıllı bir liderlik diyebiliriz ve 'Bu konuda referanduma gitmem gerekir' dedi. Bu konuyla orayı kestiler. Şu anda böyle bir durum var.”