Küçük yaşta evliliğe karşı aşiret liderleriyle protokol imzalandı

Şanlıurfa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Bilici, kentteki dört aşiretin liderleriyle çocuk yaştaki evlilikleri önlenmesi amacıyla protokol imzaladı. Hasan Bilici, aşiret liderlerinin 'gönül elçisi' olacaklarını söyledi. Şanlıurfa doğumlu olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, imzalanan protokole tepki gösterdi: Kanunen suç olan bir eylemi aşiretler ile protokole dökmek iktidarın aciz olduğunun belgesidir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de çocuk yaşta evliliklerin en fazla olduğu kentler arasında yer alan Şanlıurfa’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, aşiret liderleriyle birer protokol imzaladı. İl Müdürü Hasan Bilici, süreci şöyle anlattı: 

“Bazı aileler çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu, bu durumun psikolojik ve sosyolojik sonuçlarının olumsuz olacağını bilmiyor. Kendileri de küçük yaşta evlenen ebeveynler, erken evliliklerin normal olduğunu düşünüyor. Bizler ailelere ve aşiret liderlerine erken evliliklerin niçin zararlı olduğunu aktardık. Bizi dinledikten sonra ‘Bunlar yanlış şeyler, herkese anlatacağım’ dediler. O zaman ‘gel protokol yapalım gönül elçimiz ol’ dedik. Hiç çekinmeden hepsi kabul ederek, sürece destek sunmak istediler. Aldığımız bu olumlu karşılık bizleri de motive etti.”

Bilici, çocuk yaşta evliliklerin sık görüldüğü Akçakale’de Bin Muhammed aşireti lideri İsmail Büyükaslan, Harran’da Fitit aşireti lideri Mehmet Aygün, Siverek’te Kırvar aşireti lideri Ahmet Kırvar ve İzol aşireti lideri Mehmet İzol ile bir araya geldi.

Aşiret liderleri, 'Erken yaşta ve zorla evlilik ile mücadelede; Şanlıurfa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliği yapmayı, gönüllü olarak destek vermeyi kabul ediyorum' ifadelerinin yer aldığı metne imza attılar.

'GÖNÜL ELÇİSİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İl Müdürü Hasan Bilici imza töreni sırasında “Sözü dinlenen sevilen insanlarla bir araya gelerek onların desteklerini almaya çalışacağız. Görüştüğümüz sevilen insanları, ‘gönül elçileri’ yapmaya çalışıyoruz. Gönül Elçileri olmaları için küçük de bir protokol imzaladık kendileriyle. Bu çalışmamızı il genelinde devam edecek. Umuyoruz ki Şanlıurfa’da kadına yönelik şiddet her türlüsüyle sona erecek” dedi. 

Aşiret liderleri ise şöyle konuştu: 

- Ahmet Kırvar: Allah razı olsun göreviniz zordur, tabii ki destekliyoruz. Zor bir görev terleyeceksiniz. Küçük yaşta evlilik ve başlık parası almak zorlu bir şey, olmaması gereken şeydir. Doğru değildir. Bu tür uygulamaların kalkması lazım. Küçük yaşta evlilik Türkiye genelinde var, ama başlık parası bizim buralarda var. Biraz azalmış gibi değişim var toplumda, çocuklarımız okuyor.

- Mehmet İzol: Halkımızla iç içeyiz, oturduğumuz zaman ailelerde gündeme getiriyoruz inşallah en kısa zamanda Türkiye gündeminden çıkar biz de çok mutlu oluruz.

- Mehmet Aygün: Şu anda kendi çocuklarımızı artık zorlayacak hiç durumumuz yok, herkes aydın. Erkek çocukları istediği kızla evleniyor üzerine gidemiyoruz. Kız çocuklarının fikrini almadan fikrini almadan evlilik mümkün değil hiçbir ebeveyn dengi olmayan aileye vermek istemez.

- İsmail Büyükaslan: Müdür beyin anlattıklarını dinledim memnun da oldum. Anlattıklarının hepsini çevremize anlatıyoruz inşallah da iyi olur. 

MAHMUT TANAL: AŞİRET DEVLETİ MİYİZ?

 CHP'li Mahmut Tanal ise protokolü şöyle eleştirdi:

"İnanılmaz... Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizi ne hale getirdiler. Devlet şeyhlerle masaya oturuyor, protokol imzalıyor. Savcılar seyrediyor. Nerden nereye... Kanunen suç olan bir eylemi aşiretler ile protokole dökmek iktidarın aciz olduğunun belgesidir. Güçlülere, gücünün yetmediğinin belgesidir. Hukuk devleti miyiz, aşiret devleti mi?” (ANKA)