Küçük ve orta boy işletmeler çarkı taşıma suyla çevirebiliyor

Borcu borçla çevirerek ayakta kalan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) kullandığı kredi hacmi 700 milyar lirayı geçti. KGF'den yararlanan işletme sayısı ise geçen yıl 462 bini buldu.

Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon işletmenin yüzde 99,7’si KOBİ olarak faaliyet gösteriyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz ortamında büyük şirketler yapılan hesaplamaya göre kârlarını yüzde 200'ün üzerinde artırırken, çok sayıda küçük ve orta boy işletme ise çarkları kredi borçlanmalarıyla çeviriyor. Bankalardan aldıkları krediyle ayakta durmaya çalışan binlerce KOBİ, ödemesi gelen kredilerin üstesinden de yeni 'kredi destek paketleri' ile gelmeye çalışıyor. Bu zincirin kopması halinde yaşanabilecek iflasların, bankaları da vuracağı endişesi bir kenarda duruyor.

Kredi Garanti Fonu (KGF) 'destek paketleri' ve  Hazine destekli kefaletlere bakıldığında bu durum daha net ortaya çıkıyor. Resmi verilere göre ocak sonu itibarıyla, Hazine destekli kefaletlerden faydalanan işletme sayısı 1,3 milyona ulaşmış durumda. Kredi hacmi 741 milyar lirayı bulurken, kefalet hacmi 635 milyar lira seviyesine çıktı.

Henüz şubat ayında açıklanan 60 milyar liralık KGF kredi paketinin ise 45 milyar lirası şimdiden kullanılırken, bu paranın onbinlerce işletmeye yetmeyeceği belirtiliyor.

GEÇEN YIL 44 BİN İŞLETME KGF'DEN YARARLANDI

Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen'in verdiği bilgiye göre 2009-2021 yılları arasında KGF kefaletli kredi programlarıyla toplamda 462 bin işletmeye 694 milyar lira tutarında ticari kredi kullandırıldı. KGF kefaletli kredi miktarı geçen yıl ise 44 bin işletme için yaklaşık 13 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

ASMALI: İSTİHDAM VE YATIRIM NOKTASINDA OLUMLU SONUÇLARI VAR

Yüksek emtia fiyatları, enerji ve akaryakıt maliyetlerinin şirketlerinin işletme sermayelerine olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ise 60 milyar TL’lik miktarın artırılarak, 200 milyar liraya çıkartılması gerektiği görüşünde. Asmalı, KGF desteğinin istihdam, üretim ve yatırım noktasında girişimcilere ve sanayicilere olumlu yönde yansıdığını söylüyor.

Ancak KGF kefaletli kredilerin zaman zaman amacı dışında (işletme ve yatırım harici, döviz vb. alımı gibi) kullanıldığı eleştirileri de yapılıyor. Asmalı, bu konuda sıkı bir takip mekanizmasının önemine işaret ediyor.

KGF'DE AMAÇ NE?

Kredi Garanti Fonu A.Ş., bankalar tarafından kredilendirilmesi uygun bulunan ancak teminat yetersizliği içinde olan KOBİ niteliğine haiz firmalara, bankalara karşı kredinin belli bir oranında kefalet vererek krediye erişmelerinde destek oluyor. Kredi Garanti Fonu A.Ş. küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ’lerin) bankalardan kredi temin etmelerini sağlamak amacıyla kefalet hizmeti verirken, kendisi kredi kullandırmıyor. Ortakları yüzde 33,26 TOBB, yüzde 33,25 KOSGEB, yüzde 33,33 bankalar ve toplam yüzde 0,16 hisse ile TESK, TOSYÖV ve MEKSA'dan oluşuyor.

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

KGF desteği için KOBİ’ler ve KOBİ vasfına sahip esnaf ve sanatkârlar, serbest meslek mensupları, çiftçiler, tarımsal işletmeler ve kooperatifler dahil her türlü iktisadi faaliyet gösteren ticari işletmeler başvurabiliyor. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde küçük ve orta boy işletmelerin batmasını engellemek için KGF eliyle krediler sağlanıyor. 

 

 

 

Etiketler kobi işletme çark